Pressfriheten ska inte tas för given

I dag är Kurirens förstasida nästan helt blank och på vår nyhetsajt försvinner rubrikerna sakta. Detta för att påminna om hur det skulle vara om pressfriheten inte fanns.

Lenitha Andesson-Junkka, ansvarig utgivare

Lenitha Andesson-Junkka, ansvarig utgivare

Foto: Petra Älvstrand

Pressfrihetens dag2022-05-03 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att få läsa, skriva och uttrycka sig fritt är en rättighet som vi knappt reflekterar över i vår vardag i Norrbotten och Sverige. Vi tar den här rättigheten för given men hur skulle det vara om de lokala nyheterna inte fanns? Om tidningen inte kom och nyhetssajten stängdes ned, eller om journalistiken granskandes av myndigheter före publicering? Rysslands krig mot Ukraina har aktualiserat den här frågan då Ryssland vidtagit en rad åtgärder för att begränsa det fria ordet och rätten till att få ta del av oberoende information.  

När Reportrar utan gränser bedömer pressfriheten i världen visar deras pressfrihetsindex att pressfriheten backar på flera håll i världen. Under 2021 har fri och oberoende journalistik helt eller delvis blockerats i 132 av världens länder. Journalister världen över får allt svårare att rapportera och undersöka viktiga händelser. 

Sverige rankas på plats tre efter Norge och Finland. Jag är glad över att leva i ett land där vi har pressfrihet och där yttrandefriheten och tryckfriheten står inskriven i grundlagen. Men även grundlagar kan på sikt ändras och pressfriheten måste försvaras och inte tas för given. 

Samtidigt som pressfriheten backar i många länder visar Förtroendebarometern att förtroendet för dagspress, radio och tv ökade under 2021. Det är givetvis positivt och vi på Norrbottens-kuriren ska göra allt vi kan för att förvalta förtroendet från er läsare. Varje dag möter vi massor av norrbottningar som delar med sig av sina historier, makthavare som låter sig intervjuas, allmänheten som tipsar oss om nyheter eller ringer och berättar vad som händer där de bor. Och varje dag läser tusentals norrbottningar nyheter från Norrbottens-Kuriren. Tack för förtroendet.

Vi ska fortsätta att vara modiga, ställa de obekväma frågorna, begära ut handlingar och granska. Vi ska ställa frågor och följdfrågor, ta fram fakta, lyfta fram olika perspektiv och berätta om nyhetshändelser. Men vi ska också lyfta fram lyckliga historier, goda exempel och stolta ögonblick. Vi finns till för att göra Norrbotten till en bättre plats.

I dag den 3 maj är det pressfrihetens dag och vi vill därför påminna om hur viktigt yttrandefriheten och pressfriheten är för vårt samhälle. Utan oberoende journalistik tynar det fria ordet sakta bort.