"Det har varit ett händelserikt år"

”Vilket år det har varit!”. Det är väl så ett år brukar sammanfattas.

Foto: Piteå Science Park

Piteå2022-12-30 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det här året utmärker sig verkligen som ett av det sämre, sett till alla de kriser som syns nationellt och internationellt. En stor ljusglimt är alla möjligheter som kommer med den gröna industrialiseringen, vi befinner oss just nu i kanske en av världens mest spännande regioner. Så till viss del känns det lite som att vi lever i en egen liten bubbla i norra Sverige.

Det här mitt första år som vd för Piteå Science Park och det är för mig en ny bransch då jag har min bakgrund inom skogsindustrin. Jag har under året fått lära känna företagsstödsystemet som finns i norra Sverige, fått träffa många företag inom flera olika branscher och även tagit del av den forskning som sker i norra Sverige. Det har slagit mig hur otroligt svårt det är att nå ut och ta plats utanför sin egen bubbla. Det gäller både många av våra företag generellt men även regionen i sin helhet. De flesta av de företag vi möter via vårt näringslivsarbete lever just i sina bubblor och har samma utmaningar, att nå ut och göra sig hörda, att förklara vikten av sin unikitet och framförallt utmaningar att hitta rätt kompetens.

Det har varit ett händelserikt år för oss på Piteå Science Park. I Piteå har vi till exempel en innovationsmiljö kring fiberkompositer som är unik i Sverige och norra Europa med en öppen testbädd som har potential att locka till sig industriföretag från hela världen som vill testa nya hållbara material här i Piteå. 17 projekt har utförts i testbädden under året. Företagen som är kopplade till innovationsmiljön och som är en del av klustret SWE-CIC har också nått framgångar under året, som till exempel Composite Service som sett en större efterfrågan på produktionsutrustning i lättviktsdesign när fordonsindustrin elektrifieras. Ett annat exempel är Blade Solutions som har tagit fram och tävlat i en stor internationell innovationstävling med sitt superlim för att laga vindkraftblad i ner till minus tjugo grader. Vi har även sett en fin utveckling för bolagen i vårt klusterinitiativ Creative North som många växer så det knakar trots att vi precis kommit ut ur en pandemi och går in i en lågkonjunktur. 

En av Piteå Science Parks viktigaste uppgifter är att få människor att träffas. Att få företagare, akademiker, forskare, kreatörer, kulturaktörer och företagsfrämjare att kliva ur sin vardag och träffa andra likasinnade, men kanske framförallt oliksinnade. Det är när olika människor träffas och gemensamt utmanar varandra som nya innovationer och affärsidéer föds. Piteå Science Parks neutrala roll som företagsfrämjare är att vara tillgänglig med stöttning, nätverk, kunskap och verktyg till innovativa företag i varje del av Norrbotten. Vårt arbete ska leda till att det föds nya starka företag men också att redan etablerade näringar vidareutvecklas och utmanas att ligga i framkant när det gäller innovation och hållbarhet. Vi brukar säga att vi utmanar framtiden tillsammans med andra och allt vi arbetar med gör vi tillsammans med andra.

Vi ser med spänning fram emot 2023. Ett år med ännu mer samverkan. Tillsammans med Arctic Business startar vi upp Composite Labs som ska se till att fler globala företag upptäcker innovationsmiljön som finns kring fiberkompositer i Piteå. Vi har också fått förtroendet att jobba vidare med att utveckla Go Business och stötta företag som skapar en attraktiv livsmiljö, både för oss som redan bor här och för alla nya norrbottningar som kommer bli våra grannar under året som kommer. Nu tar vi alla lite välbehövlig julledighet och sedan kör vi med full fart framåt igen – tillsammans!