Krönika: Jorden runt på fem dagar

Canada, Bryssel, Australien, Stockholm och Kiruna. Så har jag rest i veckan. Hur ser er virtuella resvecka ut?

Anna Uutsi, konsult inom strategi, affärsutveckling och hållbarhet på Licab skriver krönikor för Norrbottens Affärer.

Anna Uutsi, konsult inom strategi, affärsutveckling och hållbarhet på Licab skriver krönikor för Norrbottens Affärer.

Foto: Norr Media

Näringsliv2021-03-11 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många som har vant oss vid hemmakontoret och oändliga varianter av program för videomöten. Tänk vad snabbt den teknikmognaden gick. Som någon sa, vad driver digitaliseringen i ert företag? Covidpandemin! För ett år sedan kämpade vi med att lära oss digital möteshyfs, stänga av micken, räcka upp den digitala handen och att komma ihåg att sätta på micken igen. Nu navigerar vi vant mellan systemen och vill man inte visa upp sin hemmiljö så finns en rad varianter på bakgrundsbilder att välja mellan.

Så mycket tid vi sparar och så tillgänglig världen blev. Naturligtvis är det inte på samma sätt som att mötas i verkligheten och självklart kommer vi att vilja träffas igen när vi kan. Men så många möten som vi kan göra digitalt och så mycket tid, pengar och resurser vi sparar. Nog kommer vi tänka både en och två gånger innan vi sätter oss på flyget för ett kort möte i framtiden. Visst användes videomöten redan innan pandemin men det blir annorlunda när vi alla deltar på lika villkor. Min kompis som arbetar på ett globalt företag reflekterade över förändringen i dynamiken i mötena. Tidigare satt majoriteten av deltagarna på huvudkontoret i ett konferensrum och en eller ett par personer satt ensamma i en liten ruta av bilden. Nu sitter vi var som helst i världen, alla i varsin ruta, med lika stort utrymme på skärmen. Det gör skillnad för hur mötena genomförs och vilka som är aktiva.

För tio år sedan bevakade jag norra Sveriges intressen i Bryssel inom transport- och miljöpolitik. Baserad i Luleå var det en utmaning att hänga med i Bryssels snåriga policymiljö. En stor del av intressebevakning och påverkansarbete bygger på deltagande i allt från korta lunchseminarier till heldagskonferenser och individuella möten med beslutsfattare. Att föreslå ett videomöte eller ens ett telefonmöte fanns inte på agendan på den tiden. Det var bara att åka ned en vecka med jämna mellanrum och fylla den med möten. I förra veckan hade jag ett möte med EU-kommissionen i ett av uppdragen jag arbetar med. Det tog mindre än två timmar av min tid. Skulle jag ha rest ned till Bryssel för mötet hade jag ägnat minst sex timmar enkel väg för att resa. Tid som jag nu kan spendera med min familj i stället. Och en bra slant sparad för uppdragsgivaren, pengar som kan gå till andra mer värdeskapande aktiviteter. För att inte tala om miljövinsten av en ogenomförd resa.

Vi gjorde en summering i ledningsgruppen på mitt jobb hur Covidpandemin påverkar oss som arbetsgivare. Förutom alla negativa konsekvenser så konstaterade vi just detta att livspusslet för många har blivit enklare. Och så många som har börjat röra på sig med dagliga lunchpromenader från hemmakontoret.

Så hur tar vi med oss detta in i framtiden? Hur ser arbetssituationen ut post-Covid? Spotify lanserade sitt ”jobba var som helst” koncept för ett par veckor sedan och workation är trendspaningen för 2021. I en global och uppkopplad värld kan många yrkesgrupper arbeta varsomhelst ifrån. Det blir både en utmaning och en möjlighet för arbetsgivarna. Rekryteringsbasen breddas när geografin minskar i betydelse samtidigt som ledarskapet och arbetsmiljöfrågorna ändrar karaktär.

Tidszonerna är fortfarande en utmaning som vi inte riktigt har knäckt ännu. Mötet med Canada fick bli en sen eftermiddag medan Australien fick kopplas upp på förmiddagen. Skönt att vara mitt emellan då. Jag hann i alla fall med en promenad på lunchen!