Därför bör du se över dina försäkringar

Vi tar risker varje dag. Det är vad det är att vara människa och alternativet vore väl värre. På olika sätt skyddar vi oss från konsekvenserna av vårt risktagande, genom flytväst och säkerhetsbälte, månadssparande och vaccinationer.

Sara Axelsson, Advokatbyrån Kaiding.

Sara Axelsson, Advokatbyrån Kaiding.

Foto: Viveka Österman

Näringsliv2020-09-21 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Basfunktionerna i våra liv, som vår inkomst, den plats vi kallar hem och vår hälsa, har vi som individer och samhället i stort sökt skapa system för att skydda. Vi har en allmän sjukförsäkring, vi går med i a-kassan och vi tecknar privata sak- och personförsäkringar för att värja oss mot oväntade händelser och sämre tider.

Olika typer av privata försäkringar, exempelvis trafikförsäkring, hemförsäkring och olycksfallsförsäkring, skiljer sig åt väsentligt avseende vilken ersättning som en drabbad person kan få. Exempelvis har du ett bättre försäkringsskydd i trafiken, eftersom försäkringsersättningen då bestäms efter skadeståndslagens regler. Vid exempelvis olycksfallsförsäkringar är ersättningsnivåerna däremot styrda av de försäkringsvillkor du accepterat vid tecknandet av försäkringen.  

Det är också stor skillnad i vilken rätt till juridiskt ombud de olika försäkringarna ger. Hemförsäkringen ger i regel ett bra grundläggande skydd på så sätt att försäkringsbolaget ersätter ungefär åttio procent av kostnaden om du har behov att anlita en advokat. Mindre känt är kanske att den som skadar sig i trafiken ofta har rätt till ett eget juridiskt ombud under hela hanteringen hos försäkringbolaget – utan att det kostar den drabbade någonting alls.  

Bostaden är för de allra flesta det mest värdefulla vi har, ekonomiskt sett. I tider av digitalisering händer det kanske att det årliga försäkringsbrevet, som berättar vad din hemförsäkring omfattar, förblir oläst i någon elektronisk brevlåda istället för att, som tidigare, ögnas igenom vid den dagliga genomgången av posten efter arbetsdagens slut.  

Vi ser allt oftare exempel på att försäkringstagare drabbas på grund av att fel uppgifter funnits registrerade försäkringsbrevet. Skyldigheten att kontrollera uppgifterna i försäkringsbrevet och rätta dem om något är fel är långtgående. Kanske har du byggt ut villan men inte anmält detta till försäkringbolaget? Vid en totalskada, exempelvis husbrand, riskerar du att gå miste om en kännbar del av ersättningen som en följd av att försäkringen inte omfattar rätt boendeyta. Att vara korrekt försäkrad höjer möjligen försäkringspremien något, men besparar dig stora belopp och besvärliga tvister om katastrofen skulle vara framme.  

Förslagsvis tar du nu fem minuter till att gå igenom dina försäkringsbesked. Det kan i efterhand visa sig vara de bäst betalda minuterna av ditt liv.