Ni fullkomligt frossar i vem som har fetast lön

Om du säger att du ogillar skvaller och sällan snokar i andras privatliv kan man undra vem du försöker lura. Förr sköttes den lokala informationsinhämtningen bakom gardinen. Nu är uppgifterna om vem som är rikast i kvarteret bara ett par klick bort. Och som ni klickar.

Nyheten om att det slagits prisrekord i Luleå när en villa på Bergnäset såldes för 15,5 miljoner kronor var en av 2023 års mest lästa artiklar på Kuriren.

Nyheten om att det slagits prisrekord i Luleå när en villa på Bergnäset såldes för 15,5 miljoner kronor var en av 2023 års mest lästa artiklar på Kuriren.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2024-01-20 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du känner nog igen typen som halvt gömd bakom gardinen spanar på vilka som rör sig utanför fönstret. De beskrivs som sorgliga karaktärer med innehållslösa liv. En snokande Ove-figur, självutnämnd ordförande i felfinnarklubben, som borde sköta sig själv och skita i andra. Jag tycker att fönsterspanarna har fått oförtjänt dåligt rykte.
 
I min barndom var tant Rut vår närmsta granne. När hon slängde igen sin dörr, så beslutsamt att det ekade mellan trapphusets stenväggar, fick man en förvarning om att hon var på gång. 3, 2, 1 så stod hon i hallen hos oss. Flera gånger om dagen kom hon med smatterband av rapporter, med senaste nytt från vår gata i stan. Var elementen kalla i sängkammaren ringde Rut och läxade upp förvaltarn. Lämnade jag huset barhuvad under värsta köldknäppen tjallade hon för morsan. När änkan på hörnet blev hämtad i ambulans och grannen på nedre botten fått ännu en parkeringsbot på sin nya merca, visste Rut det först av alla. Hon uppdaterade i realtid, när sjukpensionen rasslat in på kontot hos Andersson på andra sidan väggen. Då kom han hem i fyllan, med finnspetsen och den försupne släktingen med röda stövlar, i släptåg. Tant Rut hade stenkoll på, och åsikter om, allt och alla. En ständigt vakthavande, livs levande sambandscentral.
 
I veckan kunde Kurirens läsare ta del av artikeln med rubriken “Topp 10: Här är Luleås dyraste bostäder 2023”. Så här års är varenda lokaltidning också i full färd med att sammanställa uppgifter ur Taxeringskalendern: “Här är hela listan – så mycket tjänar 66 Luleåprofiler”. Få skyltar med att de läser, men det är precis vad ni gör. Ni fullkomligt frossar i summeringar av vilken stadsdel som är rikast, vem på kvarteret som har fetast lön och hur mycket exet fick pröjsa för sin nya kåk. Förra årets mest lästa artiklar i Kuriren handlade om ett Kalixpar vars urspårade ekonomi nagelfors i Lyxfällan: “Deras miljonskulder visas upp i TV”. En annan ni tokläste om var snubben som köpte residensstadens flådigaste miljonvilla. Luktar det pris- eller lönerekord, dreglar ni av upphetsning. Erkänn!
 
Varför är andras löner och privata affärer så spännande? Utåt förklaras det med att vilja ha koll på hur ens egen bostad står sig på marknaden eller att inte riskera att bli omsprungen av en kollega som tjänar mer. Att ha insyn i makthavares och bolagspampars ekonomiska förehavanden är viktigt på riktigt, men ofta osar det mest av illa dolt sug efter att snoka och skvallra.
 Nästan ingen ordar vitt och brett om hur mycket pengar man själv tjänar. Samtidigt är det offentliga uppgifter vem som helst kan få ut, på Skatteverket eller genom digitala betaltjänster. De senare används mest av män, som vill luska rätt på andras lön och inkomst av kapital. Manliga höginkomsttagare sägs vara mest nyfikna av alla, enligt statistiken. Det är väl en del av den kapitalistiska kukmätartävlingen.
 

Tant Rut gav blanka fan i diskretion och de öknamn hon fick på kuppen. Att kalla sådana som hon för skvallerkärring, samtidigt som man i smyg kastar sig över uppgifter som rör andras privata angelägenheter är inget annat än hyckleri. Då har man ett och annat att lära av Rut, som med rak rygg axlade rollen som kvarterets skarpaste fönsterspanare.