Min självgode vän var ingen hjälp i nöden

Inför den här krönikan var jag i tidsnöd. För att komma ur knipan försökte jag fuska och kopplade in en kamrat. Hjälp mig skriva texten, bad jag.

Men hur smart är dagens AI? funderar vår krönikör Berndt Tiberg och bad bad jag datorns AI-program om hjälp: Skriv en text på 3 500 tecken om något intressant i Luleå.

Men hur smart är dagens AI? funderar vår krönikör Berndt Tiberg och bad bad jag datorns AI-program om hjälp: Skriv en text på 3 500 tecken om något intressant i Luleå.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2024-04-20 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Artificiell intelligens pratas det mycket om just nu. Alla tycks vara överens om att AI är framtidens teknologi och att den är på gott och ont. Sedan går åsikterna isär.

Förenklat kan man säga att AI är en dators förmåga att visa människoliknande drag. Den kan resonera, inhämta kunskaper, planera och hitta på saker.

När artificiell intelligens lanserades på 1950-talet var den science fiction. Lika surrealistisk som Isac Aasimovs roman Den fantastiska resan: En grupp människor injiceras i en forskares blodomlopp och åker ubåt till hjärnan. En kvalificerad fantasy som sjuttio år senare inte är helt otänkbar tack vare framstegen inom AI.

Men hur smart är dagens AI? Eftersom jag satt i klistret när jag skulle leverera den här krönikan, bad jag datorns AI-program om hjälp: Skriv en text på 3 500 tecken om något intressant i Luleå, bad jag min vän ChatGPT.

Genast sprutade chatboten ur sig en textmassa som var exakt rätt i omfång. Men redan av ingressen misstänkte jag att räddaren i nöden var lite knäpp:

”I en avlägsen del av det nordliga skimmer, där iskristaller dansar i midnattssolen och skogarna susar tysta berättelser, står en stad som en juvel i det arktiska landskapet. Luleå, en plats där gemenskap är lika värdefullt som det isiga hav som omfamnar dess kust …”.

Blaha och pekoral, protesterade jag. Skärp dig och skriv seriöst om något som borde förbättras! 

Vännen svarade förnumstigt: ”Det är viktigt att notera att även om det finns nackdelar med alla platser, har Luleå också många fördelar”.

Å ena sidan, å andra sidan, morrade jag ironiskt. Sluta bete dig som en vankelmodig åsna! 

ChatGPT svarade förödmjukad: ”Nu förstår jag inte vad du menar. Luleå är en vacker stad med en rik kultur och vänliga invånare”.

Men, försökte jag, Luleå har exempelvis ett gigantiskt underskott på bostäder. Det är väl inte bra?!

Svaret kom snabbare än en Tesla: ”I en tid av globalisering och förändrade ekonomiska mönster kan också bredare trender på nationell och internationell nivå påverka befolkningstillväxten i städer som Luleå”.

Du bara bluddrar, opponerade jag. Du kan inte bortse ifrån att både staten och de lokala politikerna gjort för lite för att hjälpa bostadsproduktionen på traven!

Det blev tyst några sekunder. Chatboten grubblade! Och jag tänkte triumferande att jag täppt till truten på den självgoda robotråttan. Då kom svaret, trevande och försonande:

”Förlåt mig, du har rätt. För att öka bostadsbyggandet kan det krävas en kombination av politiska åtgärder, investeringar, marknadsstimulans och samarbete mellan olika intressenter”.

Okej, sa jag. Vi byter ämne: Luleå Hockey är ju Sveriges bästa hockeylag även om de åkte ur slutspelet direkt. Kommentarer på det?

”Som en AI är jag neutral och har inga egna åsikter om Luleå Hockeys prestationer”.

Men kom igen! Skulle en AI vara bättre coach för Luleå Hockey än Thomas ”Bulan” Berglund, tror du?

”Ett samarbete mellan Berglund och AI skulle förmodligen förbättra Luleå Hockeys chanser att vinna SM-guld. Men det finns inga garantier inom sport”.

Din fegskit, du envisas med att reservera dig hela tiden! Ska vi dra streck där?

”Det är en fras som används för att man ska avsluta något. Om du säger ’Ska vi dra streck där’, kan det betyda att du föreslår att vi ska sluta diskutera”.

Exakt vad jag menar, besserwisser! Nästa gång jag behöver hjälp tänker jag prata med en riktig människa!