När hamburgerkungen Curt Bergfors tog över Stadshotellet började det hända saker i Luleå. Först kom nattklubben Roxy, sedan musikfesten på Gültzau. Luleå kommun och några privata intressenter var en hårsmån från att fixa både Bob Dylan och Rolling Stones till Skogsvallen. Men VM-seglingarna kom emellan.
Sedan kom Tomas Lind som drog både Dylan och andra världsartister till Sjöslaget. En fest som sedermera blev Luleåkalaset, som blev Hamnfestivalen, och som i år lär få det fjuttiga namnet Putte i parken.
Men Luleå har haft ett annat arrangemang som till råga på allt satte staden på världskartan. Aldrig någonsin torde Luleå ha fått så många hängivna artiklar i både riks- och världspressen. Spaltkilometer skrevs om denna festival redan ett år innan premiären.
Mitt i mörkaste vintern skulle Luleå lysa upp den smällkalla polarnatten med en Matteifestival. En musikfest av klassiskt snitt med Norrbottens egen operastjärna Peter Mattei i huvudrollen. Mattei och gräddan av internationella musiker och sångare borgade för ett arrangemang som aldrig tidigare skådats på våra breddgrader. Media runtom i världen uppmärksammade satsningen – i Storbritannien, Italien, USA, Kanada, Japan. Överallt omskrevs och lovordades initiativet.
Och succé blev det. Inte minst tack vare fixstjärnan Peter Mattei som tolkade Mozarts Don Giovanni. Kreatören Mattei flyttade förstås även handlingen till hemstaden Luleå; Don Giovanni blev sångare i ett bluesband på Örnäset, åt hamburgare från Max och kärade ner sig i Elvira från Ö-vik. Publiken i ett fullsatt Kulturens Hus njöt i fulla drag. Recensenterna jublade. Matteifestivalen och Luleå höjdes till skyarna.
Bakom succén fanns många förklaringar. Förutom barytonbriljanten Peter Mattei, gjorde Mahlers Chamber Orchestra, under ledning av världsdirigenten Daniel Harding, ett exklusivt gästspel som knappast lär komma tillbaka.
En intressant detalj är att initiativet till Matteifestivalen inte kom från kultursektorn. I stället var det stiftelsen Norrbottensakademien som ville skapa ett kulturarrangemang i världsklass – för att höja Luleås attraktionskraft till gagn för universitetet, forskningen och näringslivet. Stiftelsen hade grundats av den Luleåfödde industriprofilen Björn Wahlström som skickade bollen till Luleås näringslivschef, Thomas Nilsson.
Nilsson, Peter Georgsson, Luleå Mäss och Kongress och en rad externa konsulter engagerades, bl a Birgitta Svendén, i dag chef på Kungliga Operan. Peter Mattei själv tände på alla åtta och tog på sig ledartröjan för arrangemanget. För att kunna hålla en riktigt hög musikalisk nivå på festivalen bestämdes att den skulle arrangeras vart annat, vart tredje år.
Matteifestivalen genomfördes 2009 och 2011 och fick snabbt världsrenommé. Sedan försvann festivalen. Kanske för att premiären gick en miljon back, något som sved i kassan på Luleå Näringsliv. Men inga arrangemang med världskaliber kan gå plus under de första etableringsåren. Trots att LNAB tog smällen och genomförde två bejublade festivaler, tystnade sången och musiken tvärt.
Luleå kommun borde begripit bättre och skakat fram pengar för att fortplanta Matteifestivalen till en kulturell institution Made in Luleå. I stället verkar allt ha schabblats bort.
Nu behöver Luleå Matteifestivalen mer än någonsin. Se till att leta rätt på den försvunna diamanten.