Vi ska ha högt till tak – men ibland blir det fel

Den 14 maj publicerades en ledartext på ledarsidan skriven av Norrbottens-Kurirens ledarskribent Daniel Persson. Texten byggde på en intervju med den kristdemokratiske politikerna Krister Pouno.

Journalistik 26 maj 2021 22:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ledartexten kritiserade systemet med samebyar. Kritik mot system är vanliga på ledarsidan och det är ledarskribentens uppgift att ifrågasätta och vända på perspektiven och ha högt till tak. Dessvärre fanns det en del felvalda formuleringar och generaliseringar i texten och den upplevdes som stötande.

Norrbottens-Kuriren är en demokratisk tidning som står för allas lika värde. Vi tar starkt avstånd från rasism och har en humanistisk människosyn. På vår redaktion är vi är cirka 30 journalister som skriver artiklar för Kuriren. På nyhetssidorna tar vi inte ställning och vår journalistik utgår från en pressetisk grund och ska vara sakligt underbyggd. Vi arbetar i enlighet med journalistik praxis där allmänintresse, källkritik och faktagranskning är några av grundpelarna.

Ledarsidan är till skillnad från nyhetssidorna en plats för opinionsbildning utifrån tidningens politiska hemvist, oberoende moderat. Här ska det vara högt till tak och kritik ska kunna framföras - men med utgångspunkt i allas lika värde. För mig som ansvarig utgivare är det ovanligt att lägga mig i vad den politiska redaktören skriver om men den här gången har jag gjort det och tagit bort formuleringen ”invasiv art” i artikeln som jag tycker är opassande.

Trots goda ambitioner så kan även vi göra fel. Och här blev det fel.

Jag välkomnar en debatt och vi som tidning vill publicera många olika åsikter.

Lenitha Andersson-Junkka, ansvarig utgivare för Norrbottens-Kuriren

Den ursprungliga ledaren från 14 maj: Mät gärna min skalle, men ta inte min mark
En förtydligande ledare publicerades 22 maj: Kritiken av samebyarna förtjänar att förtydligas
Debattartikeln från 26 maj som kritiserade ledaren: Replik till ledarsidan – Henrik Blind: Smärtsam läsning 

Ämnen du kan följa