Liksom många andra mindre städer drivs Luleås politiska ledning av ett ständigt tillväxtmål. Populationen måste öka för att i sin tur leda till ökade skatteintäkter och en starkare samhällsutveckling. Men med Luleås blygsamma storlek, perifera geografiska läge och kalla klimat blir det en utmaning att attrahera nya luleåbor.
Just nu planeras en gigantisk industrisatsning med etablering av H2 Green Steels fossilfria stålframställning i Boden. Satsningen förväntas skapa en omvälvande förändring av Boden och Luleås arbetsmarknad med ett beräknat tillskott på 10 000 arbetstillfällen. Luleås ledande politiker förutspår en historiskt oöverträffad tillflyttning av unga familjer, men frågan är om arbetstillfällen räcker för att göra en stad attraktiv?
I tidernas begynnelse var den egna försörjningen en förutsättning för överlevnad. Med industrialiseringen kom nya möjligheter och arbetet fick en central betydelse i tillvaron. Ofta var det en nödvändighet att flytta dit arbete fanns.
Men världen ser inte ut så längre.
I dag har vi en helt annan samhällsekonomisk trygghet och mer jämlika möjligheter till statsfinansierade studier och personlig kunskapsutveckling.
Detta har präglat unga människors sätt att leva. Man väljer inte längre levnadsplats endast baserat på om där finns möjlighet till jobb. Man vill hitta ett sammanhang där man känner att man passar in, kunna omge sig av människor man trivs med. Viktigt är också tillgång till ett välutvecklat kulturliv, ett brett utbud av fritidsaktiviteter, möjlighet till bra boende och natursköna omgivningar. Och möjlighet till ett inspirerande arbete.
Beslutet att flytta till ny levnadsplats grundar sig alltså på om platsen kan erbjuda ett gött liv.
Men studenterna kanske vill stanna? Enligt intervjuer med studenter i åldersgruppen 21-26 år är svaret nej. Flera upplever att LTU sprider en förskönad och osann bild av hur det är att leva i Luleå som student, och de känner sig lurade. De flesta vill inte bo kvar här när studierna är klara, utan planerar att söka sig till en mer stimulerande livsmiljö. De saknar möjlighet att interagera med lokalbefolkningen. De har svårt att förstå varför det inte märks i Luleås mat- och kulturliv att befolkningen har sitt ursprung från över 80 olika nationer, och önskar en bättre spegling av detta. De önskar bättre mötesplatser och fler större event, och de önskar bättre cykelbanor och busstider för att kunna ta sig till stan kvällstid. Och de vill helst bo i innerstan.
Vad har då Luleå att erbjuda, och vem ska berätta om det för nya potentiella luleåbor?
De bästa och mest trovärdiga ambassadörerna med den rätta och största omvärldskontakten är väl den unga generation som i dag är boende i Luleå? Här finns så många unga människor med drömmar, ambitioner och visioner. Så mycket kreativitet att ta tillvara på. Tyvärr väljer många av dessa unga förmågor, framförallt kvinnor, att flytta till andra levnadsplatser med större möjligheter att leva ett rikt liv där kreativitet uppskattas och tas om hand på ett bättre sätt. Dessa utflyttare har av naturliga skäl ingen drivkraft att agera ambassadörer. Snarare blir de en inspiration för likasinnade förmågor att lämna Luleå för andra levnadsplatser med bättre förutsättningar för ett gött liv. Och vem finns då kvar för att berätta om att Luleå inte är Fuleå utan Kuleå?