Vet du vad Festbolaget är för något? Spritbolaget?
Svaret du får skiljer sig enormt mycket beroende på den tillfrågades ålder. Och här pratar vi inte om gapet mellan en zoomer och en boomer. Nej, här märker du skillnad om frågan ställs till en person i 15-årsåldern eller någon som är 30+.
Langningen av alkohol har förflyttats från undanskymda gatuhörn utanför Systembolaget till total öppenhet på Snapchat.
Där huserar mängder med konton i Luleå och Norrbotten som erbjuder varor, med okänt innehåll men utlovad hög volymhalt.
När Kuriren inleder sin granskning av spritkontona går det blixtsnabbt att få prisförslag från fyra olika försäljare och stämma träff.
Allt sker i öppenhet. En man kliver ur sin bil på en av Luleås mest offentliga parkeringar och sträcker över en flaska till vår reporter.
Ålderskontroll? Självklart inte. Hela den här verksamheten bygger på att ge service till minderåriga som inte har åldern inne att köpa lagligt.
Tvärtom reagerar försäljaren på att vår 20-åriga reporter ser äldre ut än hans vanliga klientel.
”Är inte du nog gammal att köpa på Systembolaget?”, undrar han.
Dessvärre blir det inte så många frågor från vår sida då han lägger benen på ryggen så fort vi avslöjat var vi kommer ifrån. Den önskade öppenheten verkar inte sträcka sig till traditionella medier – sånt som föräldrar läser.
För man kan ju fundera hur det kommer sig att det här får fortgå? Polisen i Luleå menar att det är naivt att tro att de ska kunna stänga ner konton och tillgångsbegränsa. Visst kan man förstå att det finns större brottslighet att fokusera på, men samtidigt är det synd att resurserna inte räcker till att åtminstone markera på ett sätt att langarna inte känner sig så trygga med öppenheten online. Tillvägagångssättet att få tag på sprit har nog aldrig varit bekvämare och enklare för ungdomar än det är idag.
De uppger allt jämt att syskon, kompisar och partners – ibland föräldrar – står för alkoholen som de dricker, men langning är tvåa på listan bland niondeklassare. Och det lär växa om den här verksamheten tillåts fortlöpa i sin stilla ro.
Langning av alkohol är heller inte den enda illegala verksamheten på Snapchat. Flera andra medier har tidigare rapporterat om narkotikaförsäljning på appen. Det sker givetvis även i Luleå och Norrbotten. När Snapchat tidigare har ställts till svars om att de tillåter såna här konton att existera så svarar de i korta uttalanden att de "har nolltolerans mot drogförsäljning och vidtar flera åtgärder för att stoppa problemet". Bland annat genom att blockera drogrelaterade ord i användarnamn.
Det är lätt att konstatera att de åtgärderna inte är tillräckliga, och inte heller efterlevs vad gäller spritkontona som både går under namn som Alkoholbutik och Spritbolaget.
Som utgivare har jag funderat på om det är dumt att skriva ut vad kontona heter.
Men jag anser inte det.
Dels krävs andra användarnamn än profilnamnet för att lägga till kontona. Dessutom öppnas nya konton, eller gamla byter namn, så ofta att ovan nämnda vid det här laget lika gärna kan vara inaktiva.
Men den absolut viktigaste anledningen, är att det här inte är nyheter för den målgrupp som spritkontona vill nå. De vet redan precis hur de går till väga. Däremot är det helt nytt för vuxenvärlden, som också har ett ansvar att hålla koll på vad ens barn gör i sina mobiltelefoner.
Det här är vårt sätt att upplysa den äldre generationen.
Det vill säga de som inte är tonåringar.