Det var märkvärdigt minns jag, att se de där handskrivna manusen med texter, bilder och överstrykningar.
Väggen i Konsthallen i Luleå med sina små ark i olika färger påminner om ett kyrkfönster. Det är "Den hemliga konsten" som blivit synlig. Idag är det också på ett helt annat sätt än när Maj Larsson samlade in sitt material vanligt att konstnärer låter andra få ta del av sina pågående jobb. Jag vet inte om det påverkar själva skissandets väsen, alltså som om det istället för en vandring i sitt eget okända spår, blir en konstnärlig form där en publik faktiskt finns i åtanke?
Skissandet är annars ett skapande som är speciellt och mest till för upphovspersonens egen skull. Skälen till att pennan sätts mot pappret, fingrarna på tangentbordet är säkert olika, men det som kommer ut delar det prövande med varandra.
Det är härligt. I skissandets ögonblick kan du låta hjärnan verka fritt. Börja i ena ändan utan att veta vad som ska komma och vart det ska sluta. Det kanske inte ens slutar, blir en handens övning i att dra linjen. Eller skriva orden som fanns där inne i huvudet. Vackra i det tysta får de pulsen att slå så hårt när texten kommer fram på det vita arket.
Kanske har du hört någon lärarperson säga till en elevperson att ”Hen sitter och klottrar så mycket på lektionerna.” Ur ett lärande och ett skapande perspektiv är det en mycket tveksam kommentar. Hen kan mycket väl sitta och just – skissa. Eller koncentrera sig på vad som sägs, hålla en fundering i huvudet medan andra bullrar däromkring. Kanske håller hen på med en serie, kanske är det porträtt hen fått för sig, kanske tatueringar … Vad vet jag som är utanför den där personens huvud? Vad jag däremot får se, om jag tittar efter, är hur en tanke fått form, ja kanske rent av blivit medveten.
Mycket tidigt bär den som ritar och skissar också med sig ett personligt avtryck. I mitt arbete som redaktör för Polarbibblo.se, dit barn skickar teckningar och texter för att bli publicerade på webben, känner jag numera igen bilder från användare som hunnit bli både två och tre år äldre sedan denne först publicerade sig. Det är märkvärdigt. Trots att de har få verktyg att välja mellan, 18 nyanser och fyra grovlekar på penseln, blir de så igenkännbara.
Att få ta del av en annans skisser väcker tankar hos en själv, minnen och en glimt av det vi annars bara få se i den form som blivit manifest i ett färdigt verk. Kanske är det då också en längre bit bort från sin upphovsperson.
Fotnot: Medverkande konstnärer i Den hemliga konsten är: Anneli Furmark, Frida Hammar, Nina Hemmingsson, Ville Ranta och Anna-Clara Tidholm. Utställningen är sammansatt av bildkonstnärerna Anneli Furmark och Frida Hammar i samarbete med Umeå Konsthall. Utställningen hänger uppe under perioden 14 april-20 maj.