De flesta känner till att den som köper sin bil av ett företag skyddas av konsumentlagstiftningen medan du som istället väljer att köpa din bil av en privatperson ofta saknar motsvarande skydd om några fel skulle uppkomma på bilen. Härutöver behöver du som väljer att köpa av en privatperson göra en mer noggrann undersökning innan själva köpet.
Du behöver exempelvis kontrollera att säljaren verkligen äger bilen och att det inte finns några skulder kopplade till bilen. Säljaren eller en tidigare ägare kan exempelvis ha ådragit fordonet fordonsskatter, trängselskatter eller felparkeringsavgifter.
Eftersom den här typen av skulder är kopplade till själva bilen kan Kronofogden i värsta fall ta ifrån dig bilen, även om det inte är du som nybliven ägare till bilen som orsakat skulderna.
Vid köp av en privatperson gäller de bestämmelser som finns i köplagen om ett fel skulle uppkomma på bilen, men kom ihåg att köplagen bara gäller i den mån du och säljaren inte kommit överens om att något annat ska gälla.
Som huvudregel föreligger det ett fel, som du kan kräva att säljaren kompenserar, om bilen är i sämre skick än du har haft skäl att utgå från, med hänsyn till bilens ålder, pris och mätarställning samt utifrån den övriga information som du fått av säljaren.
Det är dock inte helt ovanligt att en privatperson som säljer en bil vill friskriva sig från ansvar för eventuella fel som kan uppkomma. Säljaren anger då ofta att bilen säljs ”i befintligt skick”. Även om du som köpare köper bilen ”i befintligt skick” kan du hävda att bilen är felaktig om den exempelvis är i väsentligt sämre skick än vad du kunnat förutsätta, om bilens egenskaper inte stämmer överens med vad säljaren uppgett eller om säljaren undanhållit någon väsentlig information om bilen; exempelvis dolt en allvarlig skada för dig.
Om du upptäcker ett fel bör du alltid reklamera skriftligt till säljaren så snart som möjligt. Det är du som köpare som ska kunna bevisa att det finns ett fel som du har rätt till kompensation för. Enligt köplagen finns det en bortre tidsgräns på två år för att kunna reklamera fel.
Du som istället väljer att köpa din bil av ett bilhandlarföretag får normalt ett betydligt bättre skydd som och kan i egenskap av konsument alltid nyttja de fördelar som följer av konsumentköplagen. Det innebär exempelvis att den bortre tidsgränsen för reklamationer är tre år och att fel som visar sig inom sex månader efter att du tagit emot bilen som utgångspunkt ska anses ha funnits vid köpet, om inte säljaren kan motbevisa det.
Det blir i sådana situationer alltså bilhandlaren och inte du själv som har bevisbördan, till skillnad från vad som gäller om du köper av en privatperson.
Sedan olika bilauktionssajter dök upp på marknaden har ytterligare lagar aktualiserats för dig som bilköpare. Om du köper bilen av ett företag via nätet har du, utöver den vanliga konsumentköplagen, även rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar. Många auktionssajter har dock infört lokala försäljningsställen som komplement, vilket innebär att du, efter en vunnen budgivning över nätet, fullgör själva köpet i en butik. Därigenom går du som konsument miste om ångerrätten som annars gäller vid alla distansköp.
Nu har du underlag för att fatta det första beslutet i raden av beslut mot din nästa bil. Lycka till med ditt bilköp!