"Politiska mål förverkligas på lokal och regional nivå"

Statsvetare Charlotta Söderberg skriver en krönika om vikten av att bry sig om det lokala och regionala valet och inte bara riksdagsvalet.

Charlotta Söderberg, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.

Charlotta Söderberg, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Lars-Göran Norlin

Krönika2022-08-31 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är valår, och på sedvanligt sätt kretsar mycket av diskussionen kring riksdagsvalet. Vem ska bli statsminister nästa mandatperiod? Vilka partier kan samarbeta med varandra, och på vilket sätt? 

Ofta hamnar, tyvärr, de två andra valsedlarna som vi ska lägga i valurnan på valdagen lite i skymundan: valen till kommunfullmäktige och regionfullmäktige. 

Som statsvetare och forskare vill jag därför ägna den här krönikan åt att diskutera varför det är viktigt att vi också bryr oss om våra lokala och regionala val – och varför de kanske egentligen är ännu viktigare än den där valsedeln till riksdagen som oftast får mest uppmärksamhet. 

När vi statsvetare definierar politik brukar vi förenklat säga att politik handlar om makt – över människor, över resurser och över beslut. Men eftersom våra gemensamma resurser är begränsade handlar politik också väldigt mycket om att prioritera. 

Beroende på vilken ideologisk hemvist våra politiker har kommer de att göra helt olika prioriteringar mellan olika värden och därmed ha helt olika svar på vad som egentligen är rättvist, vad som är jämlikt och vad sann frihet innebär. Alla politiska beslut på såväl riks- som region- och kommunnivå grundas i sådana här ideologiska prioriteringar. 

Men vilken betydelse får de här besluten för oss i vår vardag? 

Riksdagsvalet ges oftast störst uppmärksamhet eftersom riksdagspolitikerna stiftar lagar och sätter upp nationella mål. 

Men det är regionfullmäktige som organiserar och prioriterar inom sjukvården i just din region, och det är i kommunfullmäktige de faktiska prioriteringarna görs som påverkar om det finns fritidsgårdar, fina eller slitna lekparker, några stora eller flera små skolor och hur omsorgen organiseras i just din kommun. 

Idag är också såväl klimatfrågan som omställningen av energisystemet högaktuell, inte minst i Norrbotten. Samtidigt är det varje kommun som beslutar om de vill tillåta nya vindkraftsanläggningar på sin mark, och i så fall var dessa kan placeras.

 Hur kommer just dina kommunpolitiker att prioritera mellan vikten av att realisera nationella klimat- och energimål och bevarandet av en tyst och orörd natur på din bakgård?

 Förverkligandet av riksdagens politiska mål påverkas i stor utsträckning av prioriteringar på regional och kommunal nivå. 

Därför är alla tre röstsedlar som ska läggas i valurnan den 11 september superviktiga: vilka ger du förtroendet att påverka din vardag de kommande fyra åren?