"Parkeringstiden har gått ut och bör inte förlängas"

Så kom den till slut. Den här hösten som vi under våren använt som mental parkeringsplats. ”I höst tar vi nya tag” eller ”vi skjuter på det till hösten”. Att lägga något i framtiden kan underlätta för oss att acceptera nuet. Men när framtiden blir nuet gäller det att agera och inte enbart lyfta saker till en ny p-plats, skriver Cecilia Hjelte i sin krönika.

Cecilia Hjelte, vd Ericson & Hjelte, är krönikör i Norrbottens Affärer.

Cecilia Hjelte, vd Ericson & Hjelte, är krönikör i Norrbottens Affärer.

Foto: Viveka Österman

Krönika2020-09-25 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pratas en del om sådana just nu: ”vi får se efter skolstarten”, eller ”vi får se efter Q3”. Med tanke på att våra hjärnor tycker illa om osäkerhet och ovisshet är det inte konstigt att vi försöker skapa oss förutsägbarhet och trygghet. Men parkeringstiden har gått ut och bör inte förlängas.

After Action Reviews (AAR) är en strukturerad reflektion och tillbakablick för att med avstamp i lärdomar från en period ta ut riktning framåt. Arbetssättet har i forskning visat sig öka effektiviteten i ledningsgrupper. Fokus ligger på att bearbeta den period som varit, dela upplevelser med varandra, dra lärdomar och reflektera över hur dessa kan implementeras i gruppens fortsatta arbete. Efter många genomförda AAR har vi tillsammans med konsultskollegor runt om i landet sett gemensamma mönster som verkar förena de flesta kunder efter den här coronavåren. Några av dem är på organisationsnivå, några på medarbetarnivå och några om ledarskap.

Organisationen
På organisationsnivå skulle en rubrik kunna vara ”Från akut kris till ett nytt annorlunda normalt”. Under våren handlade det mycket om att energin gick upp när man måste lösa en mängd frågor akut. Mycket blev gjort och resten parkerades. Många upplevde en nytändning när kompetens och erfarenhet kom till full nytta. Nu när hösten är här och förutsättningarna fortsätter är det ett helt nytt läge. Om vi förut mest bromsat behöver vi nu hitta möjligheter att köra försiktigt framåt. Nu behövs kreativitet för att hitta nya arbetsformer inom de ramar som är. Ingen har de rätta svaren och därför behöver vi mötas över organisationsgränserna för att verkligen lära oss av varandra.  

Medarbetarskapet
Ett mönster vi har sett kopplat till medarbetarskapet är att olikheter och olika förutsättningar blir synliga. Vi har alla olika behov av sociala möten och av att vara hemma. Även arbetsuppgifternas olikhet blir synligare, några har jobb som är riskfyllda, andra mindre riskfyllda. Man kan säga att det som behövs framöver är individuellt anpassade arbetsformer, där olikhet innebär rättvisa. Ett annat mönster vi sett hos våra kunder är att förmågan till självledarskap sätts på prov. Det som vanligtvis känns meningsfullt utarmas. Därför blir det viktigt att själv kunna identifiera och försöka hitta andra sätt att tillgodose det på.  

Ledarskapet
Organisationer och medarbetare efterfrågar tillitsfullt och synligt ledarskap som lutar sig mot en medveten struktur där chefer ser hur medarbetare faktiskt mår. Du som chef behöver därför medvetet strukturera upp både de informella och de mer formella interaktionerna. Passa även på att bygga vidare på stoltheten av att ha klarat våren tillsammans.  

Sammanfattningsvis, många organisationer går från akut kris till ett långsiktigt nytt normalt, det är nu ”business as unusual” utifrån de nya förutsättningarna. Det är dags att backa ut från parkeringsplatsen och göra ett medvetet arbete kring vilka förändringar som ska behållas och vilka nya beteenden som ska avvecklas innan de hunnit få fäste. Ta vara på möjligheten till en medveten ny- och omstart.