Målet är att äga 20 procent av världens biografer

Bada-ba-ba-ba-baaaa... har varit SF-biografens signatur sedan 1940-talet. Men nu har Jules Sylvains välbekanta komposition från 1943 byts ut – något som fått människor att storma på sociala medier.

Foto:

Krönika2018-12-12 11:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men, handen på hjärtat. Vad är en signaturmelodi? I detta fall ärligt bara en melodislinga. Det mer upprörande är det maktövertagande som skett av den anrika biografinstitutionen.

2017 skedde nämligen ett maktskifte, där Kina via det amerikanska bolaget AMC- Entertainment Holdings fick absolut makt över 664 skärmar och 118 biografer i Nordeuropa.

Detta genom ett köp av kinesen Wang Jianlin som är god för 28,7 miljarder dollar!!! En finansman med starka relationer till det kommunistiska partiet i Kina med strävan att förändra bilden av denna supermakt i Hollywood. Hans mål är att äga 20 procent av världens biografsalonger år 2020.

Alliansregeringens tidigare kulturminister Lena Adolsohn Liljeroth menade i en intervju den 1 april 2013 att försäljningen var bra; ”för att tydliggöra och intensifiera regeringens roll som interkulturell aktör”. Hon var inte ensam. Även Folkets Bio menade att de nu skulle nå en annan marknad, i alla fall enligt Bonnierägda Dagens Industri.

Enligt Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet har man redan sett en förändring sedan ägarbytet.

– Biografen har blivit än mer kommersiell, vilket kan göra det svårare för svensk film att nå publik i framtiden, säger hon på plats i Luleå för att medverka vid Filmkonventet 2018. Däremot betonar hon att hon ännu inte sett några tendenser om styrning av innehåll.

– Däremot skulle jag inte känna mig trygg med att ingå i ett samarbetsavtal med Kina som våra nordiska filmkollegor i Danmark eftersträvar, säger hon.

Men tillbaka till biografkedjan som nu går under namnet Filmstaden. Med en ett nytt namn, ny logga och ny vinjettmusik har ägarbytet fått både en ny visuell och ljudmässig inramning. Trist förvisso, men betänk strategi - Kina flyttar fram sina positioner genom nya narrativ. Och vad tjänar då deras syfte bättre än att ta kontroll över populärkulturen.

Betänk att filmen om Nalle Puh förbjöds i Kina efter alla satiriska Meme som fått viral spridning på nätet med kritik mot det kinesiska kommunistpartiet och Xi Jinping.

Mångkultur - inga problem, men med tanke på Kinas interventioner i Hongkong - föds rädslan. En regim som kväver yttrandefriheten och rätten till fria val. Är det en politisk och ekonomisk makt vi önskar styra vårt populärkulturella utbud? Och därför, lyft blicken från loggor, namn och signaturmelodier. Ärligt, det finns viktigare saker att lägga sin energi på.

Krönika

Eva Åström