Som vi alla vet har corona ställt allt på ända för vår besöksnäring. Siffrorna är nattsvarta. Att vi upplever den största branschkrisen någonsin framgår med all oönskad tydlighet. Vi står alltså här, mitt i en nöd. Och mitt i en prövning.
Att följa företagens kamp och gästernas frånvaro är på många sätt en mardröm. Samtidigt finns det saker som värmer, även när det är som mörkast. En sån sak, som i alla får mig att orka fortsätta den dagliga kamp vi nu befinner oss i, är vårt sätt att stå upp och stötta varandra.
För jag är inte bara imponerad och stolt över hur vår bransch försökt ta sitt ansvar och följt (de något luddiga) rekommendationerna. Jag är även imponerad över hur företagen ofta hållit ihop. De har stöttat varandra trots att det varit fritt fall, de har skapat nya erbjudanden och de har ofta hittat nya sätt att samarbeta. Jag är även glad över att vi har offentlig sektor som både på lokalt och regionalt plan ställt upp på ett ofta riktigt bra sätt.
Låt mig ge ett exempel på detta: veckan efter krisen slog till skapade vi ett företagsråd. Detta för att snabbt få grepp på ett kaotiskt läge och för att kunna bolla vad vi nu ska göra tillsammans. I rådet hamnade, bland många andra fina företag, Merja Bergwall från Arctic Guides i Abisko. Merja var en ny bekantskap för mig, men hon gjorde snabbt avtryck genom sina analyser, sin tydlighet och sitt snabba agerande.
Ganska snart förstod vi alla varför. Det visade sig att Merja råkade ha kvalifikationer utöver de vanliga. Hon hade erfarenhet av riskbedömningar och krisberedskap från stora bolag och nationella säkerhetskommittéer, där hon styrt genom kriser som 9/11, tsunamin, Fukushima och fågelinfluensan. Hon var alltså inte bara vara en hejare på att driva guideföretag, utan även en vän som råkade kunna något vi alla verkligen behövde.
Merja kom snabbt att ingå i ASSL Upgrade, det program vi sjösatte där hundra företag fick betalt för att under våren vidareutbilda sig så de kan stå bättre rustade när tiderna vänder. Hon blev snabbt en del av det hela och delade frikostigt med sig av sin kunskap. Hon hjälpte oss också att ta fram ett bra stöddokument för riskhantering av covid-19. Hon var kort sagt en bra vän att ha, både för oss och för företagen, i tider av kris.
Därför känns det extra bra att Merja i tisdags blev vår regions vinnare i årets upplaga av Stora Turismpriset, som hade fokus just på företag som gjort något oväntat bra under coronakrisen. Utnämningen kändes självklar och jag ser det som ytterligare bevis på en av mina starkaste övertygelser: ger du kärlek, så får du kärlek.
Konkurrensen om besökaren efter corona kommer att vara knivskarp. Jag är dock helt övertygad om att mycket av det som kommer att efterfrågas av morgondagens resenär är det vi har att erbjuda här i Swedish Lapland. Vår gemensamma uppgift är att se till att ta hand om denna efterfrågan och omvandla det till nytta för våra företag och för oss som bor här uppe. Och jag är säker på att vi kommer att lyckas.
För vi har inte bara gott om storslagen natur och upplevelser i världsklass. Vi har även ganska gott om vänner som Merja. Vänner som står där med en varm utsträckt hand, redo att hjälpa till och bidra med det de kan. Vänner, som tål en prövning.