"Solklart med norra Sverige i topp i klimatarbetet"

Vår landsända är känd för sin gröna el och har blivit ansiktet utåt för industrins gröna omställning. Men tyvärr har vi halkat efter när det kommer till investeringar i solenergi. Det är det dags att ändra på. Nu när vårt elbehov kommer att fördubblas är energi som kan produceras lokalt med hjälp av solpaneler en lysande lösning.

Nya hamnkontoret för Piteå hamn blir första byggnaden i Norrbotten med fasadmonterade solcellspaneler. Det är ett riktigt gott exempel på hur solenergi kan användas på våra breddgrader.

Nya hamnkontoret för Piteå hamn blir första byggnaden i Norrbotten med fasadmonterade solcellspaneler. Det är ett riktigt gott exempel på hur solenergi kan användas på våra breddgrader.

Foto: Stina Westerberg/Illustration MAF Arkitektkontor

Krönika2022-11-02 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I norra Sverige har vi så länge vi kan minnas haft låga elpriser och ett överskott av energi, men den framtida utvecklingen är oviss. Vi ser också vart trenden pekar, elektrifieringen av fordonsflottan kommer kräva mycket el väldigt snart likaså elektrifieringen av industrin och elmarknadskartan kan också komma att ritas om. Mest troligt kommer vi i Norrbotten gå från export till import av el inom cirka 3–5 år.

Just nu är det rekordstort intresse för att installera solceller i Sverige och detta märker vi av även i norra Sverige, om än inte i samma takt.

Mörka vintermånader, snö och kyla låter inte som idealistiska förhållanden för att producera el med hjälp av solceller. Men forskning visar att möjligheterna är bättre än vad de först kan verka och att både snö och kyla kan vara positivt för elproduktionen.

Vårt kalla klimat gör faktiskt solcellerna mer effektiva, särskilt de som är tillverkade av kisel. Vid samma instrålning ökar effekten hos en solcell som är 25 grader kallare med 10 procent. Det gör att på våren, när instrålningen ökar och det fortfarande är ganska kallt, så kan vi uppnå toppeffekter här uppe i norr.

Även snön kan ha en positiv effekt på energiproduktionen från solceller. Snön som ligger på marken reflekterar nämligen en större del av solljuset. Genom att använda till exempel dubbelsidiga paneler kan vi bättre utnyttja reflekterat solljus jämfört med konventionella enkelsida paneler, och på det viset öka produktionen.

Att sätta upp paneler i snörika områden kräver lite planering. Snö som lägger sig på panelerna kan blockera solstrålarna, då minskar energiproduktionen. Stora snömängder kan också skada panelerna. Därför är det viktigt att göra en noggrann utredning innan en installation, undersöka snöförhållandena och kolla var snön samlas och när den smälter bort eller glider av. Välja robusta paneler och fästanordningar. Utforma anläggningen så att snöröjning inte krävs och montera panelerna med rätt orientering. Forskning säger att söderläge och så stor lutning som möjligt upp till omkring 50 grader är bäst.

Det finns många goda anledningar till att investera i en solcellsanläggning just nu. En kalkyl som solcellsleverantören Svea Solar har gjort åt SVT visar att återbetalningstiden sjunkit från cirka 7,5 år till 2,5 år det senaste året. Du bli mindre beroende av yttre faktorer såsom politiska regleringar, oroligheter på energiområdet samt vad som händer i omvärlden. Varumärkesmässigt så finns det också ett stort värde. 69 procent av unga vuxna och hela 76 procent av de unga kvinnorna i Sverige tycker att det är viktigt att arbeta hos en arbetsgivare som engagerar sig i hållbarhetsfrågor. Det visar en undersökning, som Ungdomsbarometern har gjort åt elteknikföretaget Holtab.

Men framför allt, när vi i norra Sverige nu är på god väg att bli världsnavet för den gröna omställningen är det väl solklart att det också ska synas på våra fastigheter och byggnader? Låt oss visa att vi ligger på topp i klimatarbetet även här.