"Låt ingen dröm vara för stor för platsen där vi bor"

Jag sitter och lyssnar på Kalle Gracias och nynnar med till ”Jag kan dom här gatorna i sömnen, men drömmen blev för stor för staden där jag bor”. De där raderna följer med mig under dagen och jag tänker att det är precis det här vi behöver bli bäst på.

Krönika 22 november 2022 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när vi ska växa och bli 100 000 fler norrlänningar, då är det viktigt att ingen dröm är för stor för den del av landet där vi bor. 

På Go Business stöttar vi människor med företagsdrömmar. Många som söker sig till oss är ofrivilliga entreprenörer. De vill starta företag för att kunna leva på sin passion då det är svårt att hitta en anställning inom området i norra Sverige. Vi har genom åren träffat rapmusiker, yogalärare, matkreatörer, tonsättare, kulturentreprenörer... Flera som vi träffar har fått höra att: ”för att lyckas med det där måste du flytta till en större stad”. Den typen av uttalanden har, som tur är, framför allt blivit en drivkraft till att bevisa det motsatta. Faktum är att de flesta faktiskt lyckas. 4 av 5 som deltagit i vår inkubator driver fortfarande ett eller har startat fler bolag efter tre år. 

 

Den kulturella och kreativa sektorn står idag för 3,2 procent av Sveriges BNP. Här ryms arkitektur, design, film och foto, konst, litteratur, livsmedel och gastronomi, media, mode, musik, scenkonst, turism och besöksnäring och spelindustri. Unikt för branschen är att den ofta växer på bredden, genom samverkan mellan till exempel artister, designers, kreatörer, och den består främst av små företag. Den här typen av företag är oerhört viktiga för en stad, dess betydelse går inte att på ett rättvist sätt mätas i kronor och ören. För vad betyder det att en stad har det där mysiga caféet, yogastudion eller breda kulturutbudet? För många är det avgörande om en trivs och vill bo på en plats eller inte.

 

Nu har vi ett unikt tillfälle att låta den kreativa industrin och människors drömmar växa tillsammans med de stora industrisatsningarna som sker här uppe. Tänk vilka spännande saker och nya innovationer som skulle kunna födas om ännu fler olika perspektiv fick mötas oftare. Hur låter den nya gröna revolutionen om vi skulle tonsätta den? Hur smakar den? Vad skulle hända om några scenkonstnärer fick vara med och jobba med teambuildning när människor från hela världen ska mötas på en och samma arbetsplats? 

 

Vi har alla förutsättningar för att lyckas med detta, så låt oss prata! Tillsammans kan vi se till att ingen dröm är för stor för den del av landet där vi bor i framtiden.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa