Krönika: "Gör en Norrbotten-roadtrip i sommar"

Bilsemester när man var liten, vem har enbart positiva minnen av det? Bilsemester då och nu, skriver Karin Åberg, Luleå Business Region, om i sin gästkrönika.

Kattilakoski – Torneälven, ca 20 km uppströms från Övertorneå och nån km söder om polcirkeln. På andra sidan älven ligger Finland.

Kattilakoski – Torneälven, ca 20 km uppströms från Övertorneå och nån km söder om polcirkeln. På andra sidan älven ligger Finland.

Foto: Karin Åberg

Krönika2022-06-18 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som liten handlade bilsemester ofta om att kivas med min syster i baksätet på en Saab V4 utan luftkonditionering i sommarvärme de närmare 80 milen från Luleå till släktingarna i Gävle. Mamma ville besöka antikaffärer och loppisar längs vägen medan vi systrar ville göra oändliga badstopp och köpa glass. Alla fick nog som de ville till slut, men resan var mest att betrakta som en transportsträcka från A till B.

Nu, som vuxen med utflugna barn, har bilsemester blivit ”roadtrip” vilket är något helt annat. Ofta har vi boendet med oss i form av ett taktält monterat på biltaket. Vi fricampar mest även om det ibland blir traditionell camping för att åtnjuta en varm dusch och ibland bryter vi av det primitiva och lyxar till oss med en hotellnatt.

Det började nog på allvar sommaren 2020, då pandemins restriktioner slog till och att resa till Italien eller Frankrike som vi ägnat oss åt tidigare inte var aktuellt. Det gällde att se sig om i sitt närområde, hitta guldkornen i sin egen region – Norrbotten. Eftersom det är lätt att bli hemmablind vill jag föreslå några lämpliga rutter för en roadtrip i sommar. Gör som man gjort i alla tider – ta er längs älvarna!

Vi börjar med Piteälven, en tripp som med fördel kan starta i Jävre med gott fika. Sedan styr vi kosan mot Älvsbyn och vidare mot Storforsens naturreservat och fortsätter sedan längre upp mot mindre kända Trollforsarna i närheten av Moskosel. Det går att ta sig vidare upp till Arjeplog och vackra Åsarna i Hornavan den vägen, men här är det små grusvägar som gäller och ingen service på några mil. Sträckan är lämplig för camping och här får vi flera fina fiskevatten som bonus. Nästa älv är Kalixälven, kanske ett stopp på vackra Flakasand som kan siktas på andra sidan älven sett från E10:an. Vi stannar till i Överkalix för att njuta av Norrbottens kanske godaste mazariner på byns nostalgiska café. Sedan går färden vidare längs väg 392, med vacker utsikt över Kalixälven, mot vackra Jockfall där man både kan njuta av fallet och av högklassigt laxfiske.

Via väg 98 hittar vi nästa älv österut, Torneälven. Vi svänger en bit norröver till Kattilakoski, som enkelt översatt från meänkieli betyder Kittelforsen. Här finns vackra, flata stenklippor att vandra ut i älven på. Vi följer älven mot Bottenviken, stannar till i Kukkolaforsen och ser de modiga håva sik ståendes på vingliga pator. Vilken balansakt! Väl framme i Haparanda går vi ut till Sveriges östligaste punkt och får höra historien om det anrika stadshotellets roll bland smugglare och spioner. Åter tillbaka vid kusten singlar vi slant om det blir strandbad på någon av de fina långgrunda stränderna på Seskarö, Frevisören eller Rörbäck. Kanske gör vi en avstickare upp efter den slingriga Råneälven, med många fina rastplatser och bergsknallar att vandra upp till.

Strax tillbaka hemma i Luleå igen, men först en sväng längs Luleälven, via Edefors där vi campar på en landtunga mitt ute i älven. Sen vidare till Jokkmokk där vi besöker samiska muséet. Kanske vi fortsätter ännu längre upp till Årrenjarka och Kvikkjokk. Då, när vi närmar oss fjällen och världsarvet Laponia, är det dags att dra sig hem igen, semestern är snart slut. Längre upp i fjällen får vi ta oss nästa gång.

Att göra en roadtrip är frihet och upptäckarglädje på fyra hjul. Man kan stanna till precis när man vill – resan är själva målet.