Krönika: Den cirkulära drömmen

Vi har pratat om den att bra tag nu, den cirkulära ekonomin. Mycket bra är gjort men än finns oändligt mycket mer att göra för att uppnå ett resurseffektivt samhälle.

Anna Utsi, Licab, är en av Norrbottens Affärers krönikörer.

Anna Utsi, Licab, är en av Norrbottens Affärers krönikörer.

Foto: Norr Media

Krönika2021-05-10 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några år sedan lyssnade jag på en föreläsare som gjort en undersökning av resursutnyttjandet i två stora och resurskrävande sektorer, bygg- och transportsektorn. Resultatet visade på en enorm potential i att öka nyttjandegraden det som vi producerar.

Rapporten kom fram till att i Europa står en personbil i genomsnitt parkerad 92 procent av sin livstid och att 60 procent av kontorsytorna används inte ens under arbetstid. Även om mycket av det som framställs produceras relativt effektivt idag används varorna i låg grad under sin livstid. Vilket slöseri när man tänker på det!

Livscykelanalyser, det vill säga att bedöma produkters miljöpåverkan under hela livstiden sammanvägt med de ingående materialens miljöbelastning har länge varit ett sätt att jämföra produkter ur ett miljöperspektiv. Men att optimera resursanvändningen av det vi producerar har inte varit lika tydligt i fokus även om debatten gått mer i den riktningen de senaste åren.

Att bygga är dyrt och resurskrävande och att underhålla byggnader och att värma eller kyla dem kostar i from av både pengar och energi. Genom nya smarta lösningar och nytänkande kan nyttjandegraden ökas och i spåren av covid drivs spännande projekt där man bland annat tittar på hur skolor och kontor kan ha andra funktioner på kvällar och helger då de annars står tomma.

Lägg sedan till förbättrad miljöprestanda genom hela byggnadens livslängd. En viktig aspekt är materialvalen som görs i byggnaderna, en annan energiförsörjningen.

Passivhus och plusshus kallas de byggnader som antingen inte förbrukar någon energi eller till och med ger ett överskott av energi. Dessa byggnader ger en betydligt lägre driftkostnad men innebär en högre investeringskostnad. Visste ni att det finns en EU-lagstiftning som kräver att alla nya byggnader som byggs från och med i år ska vara så kallade ”nära-nollenergibyggnader”. Spännande utveckling!

Delningsekonomin är här för att stanna och nya smarta affärsmodeller utvecklas ständigt. Co-working space har funnits ett bra tag nu. Tjänsterna blir alltmer raffinerade och nu lanseras koncept där man väljer hur mycket eller lite man använder utrymmena.

En ny sorts co-working har lanserats där några företag delar kontorslokaler, varannan dag hos kund, varannan dag på det delade kontoret.

Resurssmart! Begagnatmarknaden på möbler ökar och nya aktörer växer fram som arbetar med återbruk av kvalitetsmöbler och erbjuder garantier på sina produkter. Och vill man inte köpa så erbjuds hyrlösningar i stället. En annan intressant utveckling är de utveckling av de nya kollektiven, co-living, där gemensamma ytor delas för ett billigare centralt boende men som också drivs på av den yngre generationens klimat- och miljömedvetenhet.

Det görs redan många bra saker men än är det lång kvar till att uppnå en cirkulär ekonomi. Tänk så många smarta lösningar vi ännu inte har kommit på.

Flera studier visar på en gigantisk potential till minskade kostnader och förbättrad miljöprestanda i byggsektorn genom ökad digitalisering genom hela kedjan.

Omställningar tar tid och det behövs incitament antingen i form av marknadskrav, lagstiftning, kostnadsbesparingar eller ökade intäkter. Men alla kan vi göra något i stort och i smått för att bidra.

Jag börjar med att klicka hem en begagnad kontorsstol till hemmakontoret!