Här finns en del att förklara

Bör förklara. ”Att låta sig nomineras som socialdemokrat i strid med partiets egen nominering är knappast i enlighet med stadgarna och dessutom väldigt allvarligt. Jag tror att Jan Larsson behöver förbereda sin förklaring i just den frågan”, skriver Jonas Lundström i veckans nyhetskrönika. ?Foto: Herman Öberg

Bör förklara. ”Att låta sig nomineras som socialdemokrat i strid med partiets egen nominering är knappast i enlighet med stadgarna och dessutom väldigt allvarligt. Jag tror att Jan Larsson behöver förbereda sin förklaring i just den frågan”, skriver Jonas Lundström i veckans nyhetskrönika. ?Foto: Herman Öberg

Foto: Herman Öberg

Krönika2017-01-19 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avgå! Det brukar ropas när någon ska ta ansvar för någonting som inte verkar fungera. Jag har nog räknat till tio olika sådana krav på människor i maktställning när andra uttryckt sin besvikelse. Uteslut! Det är ett ord som är betydligt mindre vanligt och därmed intressant bara därför.

I Pajala ställs krav på uteslutning från socialdemokratiska partiet. Socialdemokraterna i Pajala vill se två medlemmar uteslutna: det nyvalda kommunalrådet Jan Larsson och fullmäktigeledamoten Johnny Lantto. Avgångskrav hade varit intressant, eftersom det för Jan Larsson handlar om en person som precis fått sitt uppdrag. Uteslutningskravet har sin grund i en händelsekedja som började med en avgång. Det var Harry Rantakyrö som hade avgått och nu handlar frågan om vad som var rätt och riktigt när efterträdaren valdes.

I Pajala handlar den egentliga splittringen i sak om hur knappa resurser ska fördelas mellan de fyra tidigare sockenkommunerna. Hur ska fördelningen bli mellan centralorten och de andra tre starka samhällena i Pajala? Det tog fart när debatten om skolnedläggningar fördes och resultatet blev att socialdemokraterna fick ett i sammanhanget stort antal nya medlemmar.

De nya medlemmarna aktiverade sig i partiorganisationerna och ställde krav på att revidera förslagen och att göra på annat sätt än vad fullmäktigepolitikerna från (s) ansåg vara möjligt. Jag tror att skillnaden och risken för splittring var det som fick Harry att lämna. Han är erfaren från en facklig verklighet, där enighet är det enda bränslet för att föra kampen om bättre villkor framåt. Här kom istället en politisk hantering som var allt annat än enig och som inte gav bränsle för någonting.

Jag tycker att jag känner Harry Rantakyrö väldigt väl och förstår hur han resonerade när han kände att det var nog nu för hans egen del. Det är så långt från den vanliga avgången från ett uppdrag man kan komma. Harry hade nämligen ett starkt stöd från medborgarna i kommunen. 30 procent eller 560 personer som röstat på socialdemokraterna hade kryssat honom.

Med ett sådant stöd hos väljarna borde man kunna sitta trygg och det skulle nog Harry kunnat göra, om han upplevt ett lika starkt stöd från andra strukturer i beslutsfattandet.

Det gjorde han inte och han har själv utvecklat grunden till sitt beslut att avgå. Nu skulle ett så kallat fyllnadsval ske med rätt tydliga strukturer för hur det skulle gå till. Det står nämligen i Socialdemokraternas stadgar att det är partiet som utser sina kandidater till allmänna val och alla som kandiderar tecknar ett antal överenskommelser med partiet kring vad som gäller för utövandet av uppdraget.

Kandidater till fyllnadsval hanteras av partiorganisationen med medlemsmöten, utfrågningar och slutligen en omröstning bland medlemmarna. Den vanns av Ulrica Hammarström som därmed var den enda nominerade socialdemokraten till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande.

Nu blev det inte så, utan fullmäktiges omröstning gav ett annat resultat. Det är så det demokratiska beslutet är fattat och det gör inte Pajala unikt på något sätt. I valet av Landstingsledning föll det förslag som majoritetsalliansen la fram. Kenneth Backgård valdes till ordförande när han ställdes mot Kent Ögren. I Övertorneå valdes Linda Ylivainio till kommunalråd för ett antal år sedan, trots att hon representerade en koalition som utgjorde en minoritet.

Nu är Jan Larsson vald som kommunalråd. Samtidigt presenterades en nygammal samverkan med vänsterpartiet. Det unika är att Jan Larsson inte stadgeenligt kan räknas som partiets kandidat.

Kommer då de två medlemmarna att uteslutas? Det vet naturligtvis ingen annan än de som fattar beslut i frågan på central nivå, men här är en analys: Att i sluten votering rösta på annan kandidat än den av partiet nominerade, ska inte kontrolleras. Att låta sig nomineras som socialdemokrat i strid med partiets egen nominering är knappast i enlighet med stadgarna och dessutom väldigt allvarligt. Jag tror att Jan Larsson behöver förbereda sin förklaring i just den frågan när partiet börjar sin handläggning. Skulle han uteslutas behöver han däremot inte avgå. Det är en helt annan historia.

För övrigt:

Har det byggts ett sjunde rum i Tree Hotel i Harads. Det är ett rum som jag skulle vilja bo i som 45-åring, men som jag hade kunnat ge allt för att bo i som 7-åring. Ett lekland inbyggt och med fantastisk frihetskänsla. Hatten av för fantastiskt ­duktiga Britta och Kent för ännu en triumf för Harads och för hela Norrbotten. De ger så mycket mer för ­länets utveckling än vad som kan omsättas i gästnätter. Det ger uppmärksamhet och väcker drömmar från alla håll i världen. För mig har ytterligare en ­insikt skapats och en dröm väckts till liv: Nu finns faktiskt Trazan och Banarnes hus på riktigt!