Senaste månaden har Kina spytt mycket galla över Sverige sedan techstjärnan Huawei sidsteppats från utbyggnaden av nya 5G-nätet. PTS tog det formella beslutet, men tveklöst hade Försvarsmakten och Säkerhetspolisen mest att säga till om; Kinas cyberspionage beskrivs som ett megahot mot svensk säkerhet.
Upphandlingen av femte generationen mobilteknologi har blivit en betydligt hetare potatis än när 4G rullades ut. Nu handlar det om att täppa till svenska säkerhetsluckor, som ofta tycks stå på vid gavel. Av 15-talet länder som aktivt spionerar på Sverige tillhör Kina de mest envetna. En kritisk faktor är Kinas grundlag som förpliktar medborgarna att delta i landets underrättelsearbete; Att bestycka Huaweis programvaror med spionutrustning, som luskar rätt på säkerhetsklassad information, borde vara lätt som en plätt. För Säpo ligger misstanken i tangentens riktning eftersom Huawei indirekt, eller direkt, ägs av kommunistpartiet.
Kinas ambassad har anklagat Sverige för diskriminering, Peking har skruvat upp tonläget ännu en oktav: Ompröva beslutet, annars kan det bli surt för Sverige. Alltid detta ”annars” som tryfferar kinesisk retorik när statsledningen är desavouerad och förbannad! Föga förvånande har kineser uppmanats bojkotta blågula varumärken. Ikea, H&M, Kosta Boda och Electrolux är några som stämplats ”persona non grata”.
Svartlistningen av Huawei har gett eko över världen. Visserligen var EU tidigt ute och menade lite nonchigt att Nokia och Ericsson minsann har allt som behövs för Europas nya 5G-struktur. Men nu kommer svidande kritik från samma EU. Att utesluta Huawei strider mot unionens rättsprinciper och riktlinjer för 5G, dundrar förre kommissionären Vivian Reding. Sverige har böjt sig för USA:s påtryckningar, säger hon. I grunden handlar det inte om svensk säkerhet utan om Trumps ekonomiska krigföring.
Ericssons vd har överraskande uttalat sig på ungefär samma sätt i brittiska media: Sverige använde inte EU:s verktygslåda för en säker 5G-utbyggnad när man gav Huawei korgen. Samtidigt torgför allt fler politiker, ekonomer och IT-strateger att EU hamnat på digital efterkälke medan Kina tar sjumilakliv på sin teknologiska sidenväg. Vill Europa hänga med i techrevolutionen måste vi slå följe med draken i öst.
Sveriges handelsminister balanserar på en slak Kinalina – ängslig för konsekvenserna av Huawei-polariseringen och angelägen att Kina fortsätter investera i Sverige. Hon vet mer än väl att Kina redan har fingrarna djupt i den svenska syltburken. Enligt Försvarets forskningsinstitut ökar det kinesiska ägandet i svenska bolag från år till år. Det handlar om stora investeringar i allt från sillfiske till satelliter – för att inte tala om all deg Kina stoppat in i Volvo, Spotify, Acne, Oatly och Filmstaden; Kina har utomordentligt god insyn i vårt samhälle.
Sveriges värdering av det kinesiska cyberhotet, och banden till kommunistpartiet, verkar vara lite comme ci, comme ça. Varför släpper vi eljest in kinesiska ägarintressen i hjärtat av svenskt näringsliv? Antagligen för att kinesiskt kapital påverkar omdömet på samma sätt som kinesiskt brännvin; Det smakar kanske fan, men man blir glad ändå.
Därför vore det ingen större överraskning om hånade Huawei tas till nåder. Då kan Kina höja sitt glas och utbringa ett 5-faldigt G, g som i ganbei.