65 000 personer. Så många tar del av Kuriren varje dag, antingen i papperstidningen eller digitalt, visar siffror från Orvesto konsuments helårsundersökning för 2024.
Det är en total räckviddsökning med 4 000 personer jämfört med 2023. De två senaste åren har räckvidden ökat med 11 000 personer.
Framförallt är det digitalt som vi ser att allt fler tar del av oss. Som jag tidigare har skrivit så är det numer fler prenumeranter som läser oss digitalt än i papper, och det syns inte minst på räckvidden som vuxit med 53 procent digitalt senaste två åren.
Under året har vi genomfört ett par förändringar för att stärka vårt innehåll. Exempelvis ett större fokus på rörligt, ibland som komplement till artikeln, ibland som huvudsakligt berättargrepp. Det är allt mer efterfrågat, inte minst bland yngre läsare som är vana att konsumera innehåll i sociala medier. Dessutom kan det rörliga berättandet förstärka känslor, vara lättare att ta till sig och ge en fördjupad bild av det vi rapporterar om.
Förra veckan tog jag emot en klass från Luleå gymnasieskola som var nyfiken på vår verksamhet och ville få veta mer om hur det är på redaktionen och att jobba som journalist.
Eleverna hade ingen större relation till Kuriren i dag. I vissa fall hade mamma eller pappa en prenumeration. Men då läsningen växer digitalt, och nu främst sker i mobiltelefonen, kanske det inte längre ligger en papperstidning hemma på köksbordet att bläddra i. Som ung möts du inte av lokaltidningen i din vardag på samma sätt som för 20 år sedan.
Var hade eleverna själva då tagit del av oss? Jo, på Tiktok visade det sig. "Coolt" och "häftigt", var omdömet om oss där. Det får anses vara ett gott betyg då vi ändå jobbar efter samma journalistiska värderingar på sociala medier, som i alla andra kanaler, men paketerar nyheter på ett annat sätt.
Är det inte oss som de unga får nyheter från, så är det någon annan på sociala medier. Oftast någon som inte källkritiskt granskar, faktakontrollerar eller jobbar efter etiska riktlinjer. Kanske rent av sprider direkt felaktiga nyheter.
I 18-årsåldern kan jag förstå att man har andra prioriteringar med sin tid och sina pengar än att bli prenumerant. Men har man ingen relation till Kuriren i den åldern har man det kanske inte heller när man fyller 30 eller 40, startar familj och ska fundera på skol- och förskolefrågor, är mitt i arbetslivet och har en privatekonomi att sköta, skaffar bostad, går på evenemang, tar del av stans restaurangliv och handlar från butiker, hamnar i situationer där bra vård är viktigt, och gör sin röst hörd i samhället.
Då ska det kännas viktigt att läsa Kuriren. Du ska känna dig uppdaterad om det som händer i Luleå, få förklarat för dig varför saker sker, guidas till att göra smarta val i vardagen och ibland skratta eller gråta för att du blivit berörd.
Att vi växer och får fler som läser oss varje dag är ett bra kvitto att vi är på rätt väg.