Årets Norrbottning: Salming får hedersomnämnande

Många av er läsare har engagerat er i Årets norrbottning genom att skicka in nomineringar. En stor mängd nomineringar har gått till Börje Salming som avled under nomineringsprocessen. Vi tillägnar Börje Salming ett hedersomnämnande.

Årets Norrbottning: Börje Salming får hedersomnämnande

Årets Norrbottning: Börje Salming får hedersomnämnande

Foto: montage

Årets Norrbottning2022-12-06 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Priset Årets norrbottning delar vi ut för att uppmärksamma personer som gjort något bra för Norrbotten under året som gått. Vi vill bidra till att göra Norrbotten till en bättre plats att leva på och det här priset är till för att lyfta fram goda krafter och engagemang i samhället.

Det är våra läsare som först nominerar till priset och sedan väljer en kommitté av redaktionella medarbetare från olika avdelningar på NSD och Norrbottens-Kuriren ut sex olika kandidater. De nominerade ska vara spridda inom olika delar av samhället och startfältet ska spegla samhället under det år som gått. Sedan är det upp till er läsare att rösta fram Årets norrbottning.

I år har vi fått in många nomineringar för Börje Salming och han skulle ha varit en självklar kandidat till utmärkelsen. Han har varit en stark ambassadör för Norrbotten och Kiruna och med sitt öppna sätt att vara har han alltid stått norrbottningarna nära. De flesta som träffat honom beskriver honom som en trevlig och varm person som alltid tog sig tid för dem han mötte. 

Under sin sjukdomstid var han och hans familj öppna med sjukdomen och hur den påverkade honom och därmed gav han den hemska sjukdomen ett ansikte. Genom att starta en stiftelse till stöd för ALS-forskningen bidrog han till att öka förståelsen för sjukdomen och framtagandet av bättre behandlingsmetoder. Men då Börje Salming avled i sviterna av sjukdomen för bara ett par veckor sedan, mitt i nomineringsprocessen, har vi valt att hylla honom genom ett hedersomnämnande.

Tack till alla er som skickat in nomineringar till Årets norrbottning, nu är det upp till er vem som vinner! Omröstningen hittar du på nsd.se och kuriren.nu och på nyårsaftonen avslöjar vi vinnaren.