Lepistö velar om framtiden – har inte räknat bort Luleå

Sami Lepistö hoppas kunna spela någon säsong till innan karriären är över. Men han velar om var. I en intervju med Sporten ger han sin syn på en eventuell comeback i Luleå Hockey.

"Jag tänker på det fortfarande ibland och hur det slutade. Vi skulle ha tagit det där guldet och jag är arg för att vi inte gjorde det. Inte för mig egen skull, utan för fansen och staden. Det hade varit det bästa sättet att tacka för allt", säger Sami Lepistö.

"Jag tänker på det fortfarande ibland och hur det slutade. Vi skulle ha tagit det där guldet och jag är arg för att vi inte gjorde det. Inte för mig egen skull, utan för fansen och staden. Det hade varit det bästa sättet att tacka för allt", säger Sami Lepistö.

Foto: Norr media/Bildbyrån

Ishockey2023-02-01 08:00

I slutet av oktober förra säsongen anslöt Sami Lepistö till Luleå Hockey. Han blev en av de bästa värvningarna klubben gjort och hade en stor del i att laget tog sig hela vägen till final.

En del anser att han är den bästa backen klubben haft – till och med bättre än Janne Niinima.

Ja, den defensiva generalen satte stora avtryck under sin korta tid i klubben.

Nu spelar han i den schweiziska högstaligan NL med SC Langnau Tigers.

Sporten fick en pratstund med 38-åringen som fortfarande talar varmt om tiden i Luleå.

– Jag saknar fansen och staden. Det var en bra tid, säger han.

Han bor i Langnau im Emmental som har strax över 9 000 invånare och ligger en dryg halvtimme med bil från Bern.

– Det är en väldigt liten stad, men jag trivs bra och bergen är nära. Det är Schweiz så det är vackert överallt, säger Sami Lepistö. 

Hans lag är inblandat i bottenstriden.

– Det har varit tufft på senaste. Efter jul har vi förlorat några viktiga matcher. Vi hade varit i en bättre situation om vi vunnit några av dem, men vi har fortfarande chans på slutspel som är vårt mål, säger han och fortsätter:

– Vi är i en liknande sist som Luleå. Det är väldigt tight i tabellen här också.

Hur går det för dig personligen?

– Okej. Det tog ett tag för mig att anpassa mig till allt nytt och hockeyn de spelar här. Jag har gjort det okej och är nöjd, men jag kan ännu bättre. Kroppen känns bra och jag har inte haft några skador, säger Lepistö som stått för 16 poäng på 41 matcher.

– Det kunde ha varit mer poäng, men min roll är mer defensiv.

Du har spelat med landslaget också.

– Ja. Det är fem år sedan jag var med i landslaget sist, då var det OS. När de ringde och frågade sa jag att jag vill åka. Det var nära att jag skulle spela VM direkt efter finalerna i våras, men några NHL-killar kom in i sista sekund. Det var jättekul att vara tillbaka i den omgivningen, säger han.

undefined
Linus Omark, Sami Lepistö och Pontus Andreasson.

Tillbaka till tiden i Luleå.

Totalt stod Sami Lepistö för 44 poäng på 56 matcher, grundserie och slutspel inräknat.

Fansen pratar om dig fortfarande, hur känns det att höra?

– Det känns såklart jättebra att jag lyckades lämna ett bra avtryck. Luleå har en speciell plats i mitt hjärta. Även fast jag var där en kort period så var det ett fantastiskt ställe med en jättebra organisation och otroliga fans. Jag följer laget fortfarande och hur det går. De visar matcherna här så jag har sett några stycken.

Har du kontakt med några spelare i Luleå?

– Ja, den finska maffian. Vi sms:ar och jag grattade när de hade gått till final i CHL. Jag träffade "Tyrre" (Juhani Tyrväinen) när jag var med landslaget. Det var kul att ses och jag saknar dem alla.

Leo Komarov känner han väl.

– Han är aldrig tråkig att titta på. Han är också en bra kille att ha i laget. Han är villig att göra allt för laget ska vinna. Man kan aldrig ha för många sådana spelare.

Har Luleå Hockey kontaktat dig?

– Jag vet inte. Jag har inte hört något från min agent så jag vet inte om de hört av sig. Jag har inte hört något i alla fall.

Har du och Linus Omark pratat om en återkomst?

– Vi pratar om allt och Luleå är hans lag så det är klart vi pratar om laget. Det har varit vanligt snack, säger Lepistö som är nära vän med Övertorneåsonen.

Lepistö har ännu inte tagit något slutligt beslut om Schweiz, men en viss hemlängtan finns.

– Min fru vill flytta hem och jag förstår henne. Det enklaste är att slå sig till ro och jag kan inte hålla på så här hur länge som helst. Vi har inte fattat ett beslut än, men att flytta hem till Finland ligger högt upp. Jag har dock inte pratat med några finska klubbar än så det är svårt att säga hur det blir, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt dålig på att ta beslut i vanliga fall så jag väntar nog till senare. Jag vill gå dit vi alla kan vara tillsammans då de senaste två åren har varit jobbiga för familjesituationen. Barnen blir äldre och jag känner att jag förlorat mycket tid med dem. Jag känner att det vore skönt att återvända hem. Å andra sidan är allt möjligt. Vi får se...

Jag gissar att de finska lagen står med öppna armar?

– Jag vet inte. Mitt lag spelar inte ens i högsta ligan nu, Jokerit, så det är tråkigt.

Så Luleåfansen kan sluta drömma om att du återvänder?

– Jag vill inte säga nej och stänga den dörren, men jag vet inte. Jag har inte tänkt på det och vi får se. Jag kan inte lova något och jag vill inte ge någon falska förhoppningar. Jag vill inte säga att jag aldrig kommer komma tillbaka, men samtidigt vill jag inte säga att jag heller kommer. Jag har inte heller hört något från Luleå.

undefined
Sami Lepistö under första veckan i Luleå.

Finalförlusten svider än i dag, berättar Sami Lepistö.

– Jag tänker på det fortfarande ibland och hur det slutade. Vi skulle ha tagit det där guldet och jag är arg för att vi inte gjorde det. Inte för mig egen skull, utan för fansen och staden. Det hade varit det bästa sättet att tacka för allt, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas Luleå kan göra det igen fast med ett annat slut.

Många anser att du är en av de bästa försvararna som varit i klubben. Hur ser du på det?

– Är det sant? Wow, det var stora ord.

– Vi var ett riktigt bra lag, speciellt i försvaret, från målvakterna och framåt. Vi var bra över hela isen, det var inte bara jag. Som Erik Gustafsson – jag tycker han är en mycket bättre back än vad jag är.

Han beskriver känslan som fanns i omklädningsrummet som magisk.

– Vi gjorde allt för varandra och ville vinna för tränarna. Det var en bra kemi överallt. Det är ett av de bästa lagen jag någonsin spelat i.

undefined
Sami Lepistö deppar efter final sju.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!