Vinstjakt ger farliga arbetsplatser

Norrbottens län2014-06-10 08:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När någon går till jobbet på morgonen och aldrig kommer hem igen är det en fruktansvärd tragedi och ett trauma för alla inblandade. Men dödsolyckorna är bara toppen av ett isberg. Arbetsplatsolyckor och förslitningsskador på jobbet har inom vissa yrken epidemisk utbredning. Till exempel har nästan hälften, 46 procent, av alla tvätteriarbetare belastningsskador.

IF Metall har med hjälp av SCB intervjuat medlemmar om deras arbetsmiljö. Situationen är dyster. 31 procent besväras av belastningsskador, 29 procent har drabbats av skada, besvär eller sjukdom på grund av jobbet och 46 procent anser att jobbet är påfrestande och fysiskt tungt. Jämfört med liknande undersökningar

1999 och 2006 har belastningsskadorna ökat. Enligt Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, beror detta på att produktionen är slimmad och bemanningen har gått ned. De som är kvar får slita hårdare. (Dagens Arbete 15/4).

Till detta ska lägga ökningen av otrygga jobb – bemanningsanställda, tim- och visstidsanställda. De jobben är ofta de mest ensidiga jobben, och de som får ta dessa jobb har inte en så stark position att det är självklart lätt att säga ifrån när arbetssituationen inte är rimlig.

Frågan om arbetsmiljön kan inte överlämnas till varken lagstiftare eller arbetsgivare, även om de har det formella ansvaret.

Grundläggande förbättringar i arbetsmiljön kan bara komma genom facklig organisering och kamp. Kampen för trygga och fasta jobb är helt sammankopplad med arbetsmiljöfrågorna. Byggnads strid för kollektivavtal var ett litet men viktigt första steg - vinstintresset som går ut över medlemmarnas kroppar måste utmanas..