Var är Kalixälven?

Var är älven?

Var är älven?

Foto:

Norrbottens län2014-07-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förbuskningen längs älven väster om Kalix tilltar mer och mer. I dag får vi söka efter älven på sträckan Småkvarn-Innanbäcken.

Att låta skogen breda ut sig längs älven och inne i byarna är respektive markägares ansvar. Varje markägare har ganska korta sträckor längs älven eftersom skiftena går från byn mot älven. Tyvärr verkar det som att de flesta markägare har gett upp denna ”kamp” mot naturen.

Det öppna landskapet är snart ett minne blott i och med att jordbruken läggs ner. I Månsbyns bildarkiv finns bilder och dokument som visar hur vårt landskap såg ut för bara några decennier tillbaka. Något att titta på för den yngre generationen eller för den som glömt. Men att återskapa detta öppna landskap längs älven är också förenat med stora hinder idag. Skogsstyrelsen har en helt annan uppfattning. Kalixälven ingår i Natura 2000-området. Där naturahänsyn och regelverk väger tungt.

Vi hade ett samverkansprojekt med kommunen för ett antal år sedan vad gällde avverkningen längs älven. Där vi fick på nöten av Skogsstyrelsen. Vi fick inte avverka det vi ville längs älven. I dag är många av dessa träd halvruttna, har blåst omkull eller fällts av bävern. Till mycken förtret för fiskare och båtägare.

Innan eventuell avverkning måste markägaren först ta kontakt med Skogsstyrelsen. Naturahänsyn och regelverket är strikta. Nytt samverkansprojekt med Skogsstyrelsen eller ”Gröna jobb” är det tillvägagångssätt som gäller i framtiden.

Vad händer med det öppna landskapet i byn i framtiden?

Inom en mycket snar framtid kommer vår siste jordbrukare längs älven att sluta. Det betyder att det öppna landskapet snabbt växer igen om ingen annan ta över. Skogen breder ut sig mellan gårdarna. Innebär det då att vi i framtiden är förhindrade att återställa det öppna landskapet på grund av naturahänsyn och en ny tolkning av regelverket?

För några decennier sedan fanns det knappt en buske längs älven och i byn. Då hade vi en blandad djurhållning på varje gård som bidrog till det öppna landskapet. Trots en stor maskinpark på varje gård i dag fixar vi inte detta. Att förvalta skog och mark i dag är också förknippat med inskränkt frihet. Åtgärder som att återskapa vacker och inbjudande natur bör väl ingå i Naturaområdet?

Markägarnas försummelser i ett tidigare skede straffas i dag av ett strikt regelverk. Miljöhänsyn för oss och myndigheten i detta fallet är i motsatsförhållande. Exempel på miljötänk hos oss är till exempel förbuskningen, boendemiljön som övergivna fastigheter, trafikbuller och skrotbilar. För myndigheten är hänsyn till naturens egna lagar av största vikt.

Uttrycket ”Att sila mygg och svälja elefanter” är en genomgående trend i samhället i dag.