Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sommar-Norrbotten är fullt av fantastiska upplevelser. Både för kropp och själ. Kaféer i trädgårdsmiljö med hjortronsylt och glass, delikatesser som löjrom, åkerbärssylt, suovas och halstrad sik är bara några av de smakupplevelser som Norrbotten kan bjuda på. Regeringen har en vision om att Sverige ska bli det nya matlandet där företag inom mat- och turismområdet kan utvecklas och den småskaliga livsmedelstillverkningen stärkas. För tänk om våra färska skaldjur eller viltkött kunde vara lika självklara delikatesser som den franska osten på matborden runt om i världen. Det handlar trots allt om något som vi i Sverige är bra på, nämligen god och högkvalitativ mat och upplevelser. Vi har de rätta förutsättningarna. Vi har de långa och ljusa vår- och sommarkvällarna, mångfalden av livsmedel, den unika naturen och duktiga kockar. För att visionen ska kunna förverkligas har regeringen avsatt ytterligare 160 miljoner kronor som bland annat kan användas till kompetensutveckling, till att stödja förädling, logistik, distribution och marknadsföring av den småskaliga livsmedelstillverkningen. I hela landet visar beräkningar att satsningen skulle kunna leda till att 10.000 fler fick ett jobb. Tänk om denna satsning kunde vara med och bidra till att alla livsmedelsföretag i Norrbotten kunde anställa en eller två personer till. Det skulle bli många nya arbetstillfällen. Det skulle också möjliggöra att alla semesterfirare får tillgång till god mat och fantastiska upplevelser var än de befinner sig. En smak av Norrbotten i hela EU!