Ska det vara så här …

Norrbottens län2013-11-15 11:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi – vår familj med barn och barnbarn – är med vår husvagn två­tresommarveckor per år parkerade på Piteå havsbad. Jag och min hustru åker dit med vagnen, monterar upp förtält med mera, stannar några dagar och åker sedan hem varvid våra två barn med sina familjer (tre respektive två barnbarn) tar över var sina veckor.

Sedan – när det är dags att avveckla åker jag och min hustru till havsbadet, monterar ned och återvänder med vagnen till Luleå. Så har det varit många år och inget märkligt med det. Men i år ville vi fira lite extra (43-årig bröllopsdag och min hustrus 70-årsdag) så vi gick till grillrestaurangen Trapper där vi båda fastnade för en pepparstek av oxfilé.

Innan vi beställde frågade jag varifrån köttråvaran kom och döm om min förvåning när svaret blev – efter servitörens koll med kocken i köket – Brasilien! Eftersom jag är lokalpatriot så blev det nobben för pepparsteken – det får i stället bli fläskvarianten för den är väl lokalproducerad eller åtminstone av svensk köttråvara? Efter en ny koll med kocken så blev svaret tyvärr – den är från Tyskland! Alla andra matställen på havsbadet drevs av PHG (Piteå HavsbadsGruppen) fick jag veta varför det inte fanns något alternativ – så det blev fjällröding som garanterat var från länet. Det finns flera lokala slakterier inom fyra­fem mils radie men ändå måste man ta köttråvaror från andra sidan jordklotet – visst är det märkligt?

Nämnde företagare är erkänt duktig och driver många hotellanläggningar både inom länet och utom länet och borde försöka så långt möjligt gynna andra lokala företag. Jag begärde i receptionen att få mejladressen till chefen och ägaren Hilding Holmqvist och sände efter hemkomsten ett mejl med förslaget att på menyn också ha något/några alternativ med lokala eller åtminstone svenska köttråvaror att välja på. De kan få vara lite dyrare men det gynnar ju lokala företag i branschen, vilket för oss också är en viktig aspekt och man vet därmed också att det är prima vara utan alltför många tillsatser. En månad senare skickade jag samma mejl igen eftersom något svar ej erhållits och jag har ännu tre månader senare inte fått något svar.

Nu har vi flyttat husvagnen till Kåbdalis där vi sedan många säsonger parkerar densamma över vinter/våren för vinteraktiviteter. Jag tror mig veta att där serveras i huvudsak lokalproducerat vilket känns bra när vi ibland bokar plats vid restaurangborden. För det mesta idkar vi dock självhushåll i husvagnen med svenska råvaror som bas. (Jag/vi har förmånen att ha älgkött i frysen hela året då jag fortfarande trots att pensionärsåren har blivit många kan delta i jaktlaget).

Så torsdag den 31 oktober var vi och några bekanta ute på lokal (en ganska nystartad köttrestaurang i övre delen av staden) för en trevlig kväll med mat och annat. Det blev oxfilé (pepparstek) för mig och de andra tog lite olika rätter. Efter det att vi några timmar senare avslutade det hela med efterrätt och kaffe ställde jag lite försiktigt frågan till vår trevliga servitör: Vet du varifrån köttråvorna till oxfilén kommer? - Brasilen blev svaret. (Suck). Visst är det märkligt?

Är det så här det skall vara framöver i vår stad och vårt län? Nästa gång jag går ut på lokal restaurang kommer jag att ringa och ställa några viktiga frågor innan jag bokar bord! Vid fel svar så blir det nog egen tillagad trerätters hemma om det inte finns något annat vettigt alternativ tillverkat av lokala/svenska råvaror.

Sverige lanserar ju sig som matlandet i ett nationellt försök att sprida vår matkultur med våra svenska råvaror… Synd att verkligheten och praktiken trots halverad matmoms mm inte drar åt samma håll..