Orimlighet rulla 20.000 köttbullar

Norrbottens län2008-11-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Krav på mer pengar till skolmaten, vilket vi tycker är bra. Detta är ju ett politiskt beslut och vi som jobbar med skolmat har ju en budget att följa. All mat är varje dag
näringsberäknad av en kostchef och kostekonom som finns i Luleå kommun."Tittar man på matsedlarna så har vanlig hederlig potatis kommit bort", konstaterar Marie-Ann Björn Rosendahl och Anna-Greta Svedberg.Mat som elever tycker om
Vilken matsedel har de då
tittat på? Omkring två gånger i veckan är det närproducerad potatis. Potatismos görs av potatis (i dom skolor där man har möjlighet att göra detta). Vi gör egen palt, vi steker raggmunkar, leverbiff i dom kök där vi har möjlighet att göra detta.Vi ska ju laga mat som
eleverna tycker om och dom vill ha ris och pasta och det
är svårt att köpa närproducerat. Dessutom finns det ofta potatis dessa dagar också.Att ett kök ska rulla köttbullar till 1.000-1.500 elever måste ju vem som helst förstå är en orimlighet. 10.000 elever varje dag
Vi har dessutom en livsmedelslag att följa. Man kan inte jämföra att laga mat hemma med att laga mat i ett storkök eller förskolekök.De två säger dessutom att "utbildad personal kan laga bra mat". Varje år får vi fortbildning. Så outbildade är vi absolut inte, utan det handlar mer om pengar till mat.Skolmaten är alltid lätt att klaga på. Men innan man
uttalar sig bör man ha mer
faktakunskaper eller åtminstone ta reda på dessa. Att tillfredsställa 10.000 elever per dag är inte det lättaste.Måltidspersonal
inom Luleå kommuns skolor