Ofta en svår och krokig väg ...

Norrbottens län2014-04-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialförvaltningen är en förvaltning som sticker ut i negativ bemärkelse vad gäller medarbetarenkäten för 2013 och där finns troligen många olika anledningar. För att kunna komma till rätta med problemen och få bättre statistik krävs att handlingsplaner och åtgärder har rätt fokus.

Att man verkligen vågar se vad som måste förbättras utvecklas och åtgärdas. Utan gediget och riktigt underlag upprättas handlingsplaner och åtgärder på lösa grunder och mest för syns skull vilket inte leder till förbättringar.

Missnöjet inom socialförvaltningen är inte svårt att förstå då man verkligen lyssnar till vad personalen berättar. Det kan handla om att inte känna äkta delaktighet utan snarare maktlöshet och där arbetsglädjen borde sprudla gror istället hopplösheten allt för ofta.

Svikna vallöften om delade turer där man nu då det är valår försöker vända fokus och missnöje mot tal om integrerade dag och natt tjänster i stället. Slopade helgtillägg. Problem med att kunna ta ut sina intjänade semesterdagar under året med motiveringen att socialförvaltningen måste spara pengar. Scheman som inte ger personalen tid till att ha ett liv utanför sitt arbete och därmed ger liten tid till återhämtning.

Personal som berättar att arbetsbelastningen är för hög får ofta höra av representanter för Luleå kommun att om de inte orkar ska de fundera på om de ska sluta i stället för att ta till sig problematiken.

Chefer som är frånvarande i de dagliga kontakterna med sin personal och som inte bekräftar det personalen säger, utan snarare då det är tungt väljer att inte alls komma.

Det är inte svårt att förstå varför enkäten uppvisar dåliga resultat.

Det finns något som kallas härska genom att söndra. En krigföringsmetod genom angrepp där man försöker lösa problem genom att dela upp ett större sammanhang i mindre delar och därmed kanske kunna behandla varje del enklare än den stora helheten som för många kan verka övermäktig.

Men för att vi ska kunna förändra på djupet krävs kunskap och insikt. Det krävs vilja,mod och empati hos dem som ska hjälpa oss att nå målen och stärka Luleå kommun som varumärke.

Vi måste våga, kunna och vilja ta till oss det mer komplexa sammanhanget även om det inte är den lättaste vägen. Äkta utveckling sker ofta på en svår och krokig väg och den vägen kräver mod.