Fria ord: Verkligheten behöver en ny politik - inte siffertrixande!

Norrbottens län2012-06-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I DAG ÄR arbetslösheten högre än vad den var vid valet 2006 då moderaterna talade om massarbetslöshet. Istället för att beskriva verkligheten så väljer Alliansen, med moderaterna i spetsen, att förvränga siffror och verklighetsbilden oavsett om det handlar om arbetslöshet, ungdomsarbetslöshet eller utanförskap.

Siffrorna brukar dessutom variera mellan 100.000 och 300.000 fler personer i arbete. Dessutom brukar ofta den sittande regeringen tillgodoräkna sig jobb som tillkom under den förra socialdemokratiska regeringen.

Det spelar självklart ingen roll hur mycket Reinfeldt, hans medarbetare och regionala papegojor som bland andra, Johan Johansson (M) och Krister Hammarbergh (M) försöker trixa med siffrorna. De kan upprepa sina siffror hur många gången som helst. Det blir inte mer sant för det.

Sanningen är att arbetslösheten i relation till folkmängden, så som den mäts av Statistiska Centralbyrån, var när Reinfeldt tillträdde 6,6 procent (oktober 2006). Vi den senaste mätningen (mars 2012) hade arbetslösheten stigit till 7,4 procent. Sedan när mäter vi i Sverige sysselsättningen i absoluta tal?

På samma sätt trixas det med siffrorna när det gäller ungdomsarbetslösheten. Men vilket beräkningssätt som än används så har ungdomsarbetslösheten ökat i Sverige och vi ligger mycket illa till i jämförelse med jämförbara länder. Det är dessutom ytterst allvarligt att antalet ungdomar som är arbetslösa under längre tid ökar, både hur länge de är arbetslösa och mängden.

Det så kallade utanförskapet växer med den borgerliga regeringens politik. Antalet människor som får socialbidrag ökar stadigt sedan 2007. På två och ett halvt år har försörjningsstödet ökat med hela 30 procent. Antalet unga personer som får aktivitetsersättning (det som tidigare kallades förtidspension) har ökat under hela förra mandatperioden.

Löftet om kraftiga minskningar av utanförskapet som Moderaterna utfärdade inför valet 2006 blev bara fluffiga ord som idag gömda och glömda, tillsammans med idéerna som är uttömda.

Jobbskatteavdraget har nått vägs ände. Lars Calmfors, ordförande i regeringens Finanspolitiska råd, säger att " Regeringens argument för jobbskatteavdraget hänger inte ihop". Kritiken mot finansdepartementets påstådda positiva effekter är hård och han konstaterar att den utgår från modellsimuleringar (= gissningar) samt att ingen hänsyn är taget till förändringar i befolkningens utbildningsnivå. Det senare är allvarligt eftersom kopplingen mellan att ha jobb och inte ha jobb blir snabbt allt starkare till hur lång utbildning den enskilde har.

Det är dags att sluta leka med "hittpåstatistik" och börja bedriva en stabil och långsiktig näringspolitik för tillväxt och jobb.

Vi Socialdemokrater presenterade konkreta förslag för aktiva näringspolitiska satsningar, investeringar i kunskap och människor, samt konkreta åtgärder mot ungdomsarbetslösheten i vårmotionen.

Vi kommer att återkomma med preciseringar och konkretiseringar av vår politik i vårt alternativ till regeringens budget i höst för tillväxt och jobb i hela Sverige. Det behöver våra ungdomar, i Norrbotten och Sverige