Fria ord: Vad menar landstinget på vanlig svenska?

Norrbottens län2013-07-20 06:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kirurgi-, urologi- och endoskopimottagningen vid Kiruna lasarett har tilldelats landstingets stipendium för basala förbättrings- och utvecklingsarbete i vården 2013. Anledningen till detta stipendium var enligt landstingets kryptiska formulering: ”... är att patienterna ska ha hög tillgänglighet för evidensbaserad, effektiv och säker vård ”.

Som vanlig medborgare förstår jag inte vad som menas med detta. Speciellt som jag vet att kirurgi, i dess rätta bemärkelse, inte existerar vid Kiruna lasarett längre. Det enda som görs är borttagande av hudförändringar, hemorrojder, gastroskopi och så vidare.

Då jag själv inte är sjukvårdsutbildad har jag svårt att förstå vårdspråket. Därför frågade jag internet och fick svaret: ”Evidensbaserad vård betyder en medveten och systematisk strävan att bygga vården på bästa möjliga vetenskapliga grund.” Då undrar jag om kirurgimottagningen fått stipendiet för att de äntligen har arbetat på vetenskaplig grund eller för att göra det möjligt för dem att framgent arbeta på vetenskaplig grund.

Om vården nu även ska bli effektiv och säker, så undrar jag naturligtvis hur den varit förut. Är inte det ett helt normalt syn- och arbetssätt för all sjukhuspersonal? Inte för att jag missunnar dem som nu blivit uppmuntrade med detta stipendium. Eller, hemska tanke, är det ett drag, som kommer att utnyttjas inför nästa års val. Något slags bevis för att få Kirunaborna att tro att kirurgin trots allt finns kvar.