VARFÖR VILL inte dagens ungdomar lära sig mer än vad jag skulle vilja kalla "kunskap som man kan slå upp via datorn"? Ungdomarna litar helt på sina mobiltelefoner, datorer och annan utrustning som de använder för att snabbt söka och ta fram detaljer.
Om man gör på det här sättet - hur ska man få det som kallas "tyst kunskap". Till exempel om du vill diskutera miljöfrågor och inte behärskar mångfalden i naturen: Du kan inte växtnamn, kemiska ämnens inverkan, samspelet mellan olika djur- och växtarter, namn på fåglar med utgångspunkt från deras läten, meteorologi, geografi med mera. Ja, allt!
Hur intressant är det att diskutera växtgeografi med dig om du inte lärt dig växter och geografi och geologi och så vidare.
Den amerikanska biologen Rachel Carson hade till exempel inte kunnat skriva boken Tyst vår om hon inte varit observant på att en del fågelarter visade kraftig minskning i antal. Hon hade tyst kunskap.
Idealet är att i sin hjärna lagra dessa fragment så att de finns där i "bakgrunden". Då kan din egen dator, hjärnan, använda dem för att få fram samband. Du ska inte explicit behöva tänka på att nu tar jag fram den och den biten och sätter ihop dessa till en ny tanke. Din hjärna tolkar i det tysta med hjälp av de kunskaper du inhämtat i skolan och livet.
Jag är rädd att dagens ungdomar inte har förstått att de inte kan få motsvarande funktion i en dator hur bra den än är. Det är nödvändigt att skaffa sig tyst kunskap och att "råplugga" ibland.
Lärarna verkar ha anammat samma "teknik". De lär inte eleverna att förstå sambanden då de ofta själva inte kan se sambanden. Naturligtvis finns undantag men jag undrar om inte dessa är alltför få.