Fria ord: Tvärs emot Löfvens budskap

Norrbottens län2012-06-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NÄRINGSLIVET är inget särintresse - det är ett samhällsintresse. Det slog Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fast i ett anförande när vi var på Svenskt Näringslivs Framtidsmöte. Han är proffsig och visste förstås vilken tonart som passade bäst att sjunga i inför just den publiken med cirka tusentalet företagare. Men vi utgår ändå ifrån att han är uppriktig när han framhåller näringslivets betydelse för samhällsutvecklingen.

Är man partiledare talar man för hela partiet och här i Norrbotten önskar vi också att Löfvens partikamrater tar till sig vad han underströk. Hittills har vi inte sett tillräckligt av handling i den riktningen. Alla fjorton kommunerna har socialdemokratiskt styre och sex av nio riksdagsledamöter kommer från samma parti så ett visst genomslag av partiledarens budskap borde man kunna räkna med ganska snart. Vi hoppas att man nu börjar visa att näringslivet är ett samhällsintresse och inte ett särintresse som ofta behandlas med ett visst överseende.

Företagsklimatet i Norrbotten tyder tyvärr inte på att alla politiker i Löfvens parti delar den bedömning som han förde till torgs vid Framtidsmötet. Hade de gjort det så hade kommunernas företagsklimat varit ett helt annat. I åtta av fjorton kommuner har det i stället försämrats under det senaste året, i tre är det oförändrat och i gruvkommunerna anses det bättre på grund av världsmarknadsläget.

Betyder det att Stefan Löfven säger en sak och kommunpolitiker tycker en annan? Det är inte lätt att veta det. Just framtiden får visa om det sker en nödvändig omorientering även på kommunnivå. Eller om Löfven bara säger en passande sak på företagarmöten och inställningen i till exempel Norrbotten inte alls ändrats.

För länets framtid är det nödvändigt att företagsklimatet blir bättre och det finns mycket som kan göras för det på lokal nivå. Bättre dialoger, mindre krångel, snabbare beslutsvägar, enklare hantering av markfrågor, försök att slopa vi och dem-tänkandet - och verklig vilja att komma framåt. Därför gäller det att gasa och inte fortsätta att bromsa.

Norrbottens kommuner behöver framgångsrika företag och duktiga företagsledare som också orkar satsa. Det genererar skattepengar till kommunernas viktigaste ansvarsområden vilket en del politiker tycks förbise.

Det är också viktigt att komma ihåg att näringslivet inte bara är gruvor och stora fabriker utan även mindre butiker, frisörer, pizzabagare, restauranger, hotell, friskolor, vårdföretag, bilfirmor, IT-företag, städfirmor osv. För oss handlar vardagen om skatter, arbetsgivaravgifter, moms, kompetent personal och inte om innovationspolitiska råd.

Löfven verkar ha kvar mycket av storskaligheten i tänkandet. Förhoppningsvis ska alla hans partivänner i Norrbotten ändå börja dra i rätt riktning och begrava synen på näringslivet som en liten egen spelplan för diverse företagargrupper.