SOCIALFÖRVALTNINGEN i Gällivare kommun ådrar sig ofta anmärkningar från myndigheter, från organisationer och från allmänheten.
Häromveckan läste jag om hur man behandlar personer som är i behov av personlig assistans.
Jag citerar Socialtjänstlagen:
"Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas:
- ekonomiska och sociala trygghet,
- jämlikhet i levnadsvillkor,
- aktiva deltagande i samhällslivet.
Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver.
Socialnämnden får ge bistånd utöver vad som följer av 1 § om det finns skäl för det."
Lagstiftaren anser med andra ord, att även om man är handikappad så ska man ha rätt att leva och delta i samhällslivet på samma villkor som övriga samhällsmedborgare, så långt det är möjligt.
Den kommunala självbestämmanderätten ger varje kommun möjlighet att göra vissa tolkningar för hur lagen ska tillämpas i den egna kommunen. Det är kommunalpolitikerna och kommunens tjänstemän som tolkar lagen.
Av ovanstående citat framgår, att man har rätt att vara generösare än vad lagen anger. Det sägs däremot ingenting om att man får göra strängare tolkningar.
Våra tjänstemän är i grunden anställda av kommunmedborgarna, med deras skattepengar som grund, för att hjälpa dem!
Våra politiker har genom allmänna val fått ett förtroendeuppdrag, att företräda kommunmedborgarna.
En stilla undran: När du, som kommunmedborgare läser tidningsreferaten om hur våra företrädare tillämpar lagen, anser du då att våra tjänstemän och politiker fullgör sina åtaganden att företräda dig?