Fria ord: Små portioner och smaklös mat på Sunderby sjukhus

Norrbottens län2012-02-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EN BEKANT opererades för allvarlig sjukdom och informerades om kraftig viktförlust. Efter operationen tillstötte komplikationer, så patienten fick stanna betydligt längre på Sunderby sjukhus.

Allt var bra utom maten. Näringsrik och normala portioner var patienten i behov av, för att inte tappa mer vikt och öka motståndskraften, men tyvärr var det motsatsen. Anhöriga var tvungen ta över maten i stället.

Restaurangen på sjukhuset har god och riklig mat för de friska, på avdelningarna serveras smaklösa och små portioner för de svaga och sjuka.

Torskbiten som serverades en dag skulle en grovjobbare få i sig i två tuggor.

Tidigare fick patienterna fått välja på två rätter, men det blev för dyrt. Tillgängligheten till restaurangen finns inte, patienterna är för sjuka att ta sig dit ner.

Egentligen borde måltiden få vara en primär höjdpunkt, om än anpassad för olika sjukdomar. Alla sinnen aktiveras positivt av en tilltalande mat och ger en kick till må bra hormonet, vilket alla som är inlagda är i behov av.