EN REVISIONSBYRÅ har på uppdrag av Överkalix kommuns revisorer genomfört en granskning av arbetsmiljöarbetet inom grundskoleverksamheten.
I revisionsrapporten redovisas en enkätundersökning som omfattar 35 personer med pedagogiskt uppdrag inom grundskolan.
Av enkäten framgår att 37 procent av personalen varit utsatta för kränkande särbehandling av kollegor de senaste tolv månaderna. När det gäller diskriminering är siffran 29 procent.
För undertecknad är dessa siffror inte förvånande. I en skrivelse i maj detta år, ställd till kommunchef, skolchef och rektorer, skriver två pedagoger följande:
“Vi upplever att de som lyfter fram de brister som finns i verksamheten samt ger konkreta förslag på åtgärder och är villiga att utveckla skolverksamheten är under 45 år, är behöriga lärare, samt har barn som går i skolan“.
Jag kan förstå om pedagogkollegor som är äldre än 45 år, inte har full behörighet i alla ämnen, samt har barn som passerat grundskoleåldern kan känna sig utsatta för både kränkande särbehandling och diskriminering.
Det som skiljer Överkalix kommunala grundskola från riksinternatskolan Lundsberg, är att på den sistnämnda skolan har noll procent av personalen varit utsatta för våld eller hot om våld av kollegor under de senaste tolv månaderna. Detta kan möjligen bero på att pedagoger är bättre på verbal elakhet än på fysisk dito.
Fortsättning på denna 20-åriga skolföljetong, eller dokusåpa, lär följa.