De flesta är överens om att snabba kolhydrater och socker i synnerhet är starkt bidragande till problemet med övervikt i världen. Övervikten i sig orsakar stora kostnader för sjukvården och för oss skattebetalare. Hur kommer det sig att ingen gör något åt problemet? Lurar lobbyister från sockerindustrin producenter att tro att tillsatt socker är viktigt och att kunderna vill ha det? Allt sött är godare säger man men är det verkligen så? Myten säger till exempel att man måste tillsätta socker till matbröd för att få det att jäsa men att jäsningsprocessen förbrukar allt socker. Konstigt, när jag bakar tillsätter jag aldrig något socker och degen jäser ändå. Är jag kanske för söt för att bli bagare då?
Gör ett experiment, slå upp ett slumpvis valt recept på bröd i din kokbok och se hur mycket socker det är med. Ta sedan fram förpackningen med köpt bröd och jämför. Jämför innehållet av socker och du ser snabbt att industrin försöker lura dig.
Problemet är alltså inte den lilla sockerbiten som du eventuellt tillsätter i kaffekoppen utan det socker som i förväg tillsätts till alla halvfabrikat och färdiga rätter samt självklart alla läskedrycker.
Att jag som konsument måste gå och leta för att hitta produkter utan socker är fel. Produkter med tillsatt socker borde få en dödskallesymbol som visar att leverantören tillsatt socker utan att rådgöra med konsumenten. Kanske borde vi införa varningstexter likt tobaksindustrin,"Socker är beroendeframkallande" och "Socker dödar" på alla produkter där socker tillsatts. Men för allt i världen, ersätt inte socker med något ännu sämre och cancerframkallande ersättningssmedel. Vi konsumenter klarar oss utan sötman.