EN STOR DEL av det globala klimathotet kommer från det sätt som livsmedel produceras och konsumeras i världen. För att möta klimathotet behövs ett lokalt engagemang och lokala mål för att minska klimatpåverkan.
I Lunds kommun är hela 40 procent av den inköpta maten i dag ekologiskt producerad. För Luleås del ligger siffran på blygsamma 8,2 procent år 2010.
Borlänge kommun har genom en medveten upphandling nått därhän att drygt 20 procent av den inköpta maten idag är ekologisk.
En positiv bieffekt av detta är att medborgarna i Borlänge handlar mera ekologiskt även till vardags och att livsmedelsaffärerna i kommunen säljer betydligt mera ekologisk mat än i jämförbara kommuner som exempelvis Gävle och Uppsala. När kommunen går före påverkas även medborgarnas privata konsumtionsmönster.
Köttproduktionen i världen har femdubblats sedan 1950 och djurhållningen står i dag för nästan en tiondel av de globala koldioxidutsläppen. Därför bör vi öka den vegetariska andelen av matkonsumtionen. Luleå kommun kan göra detta antingen genom en vegetarisk dag per vecka eller genom att kött ersätts med vegetabilier i motsvarande grad i menyerna.
Årstids- eller säsongsbaserade menyer är ett sätt att minska behovet av långa transporter av livsmedel och öka andelen lokalt producerad mat. Även här kan kommunen gå före.
Lunds kommun har nått sin höga nivå utan att öka budgetramarna för verksamheten. En del ekologiska varor ligger högre i pris, detta kompenseras genom att säsongsanpassade menyer har visat sig bli billigare liksom en minskad andel kött. Man har också minskat andelen helfabrikat och har mera tillagning på plats.
En nyckel till framgångarna i Lund är utbildning för den personal som hanterar mat samt att förändringen har genomförts i dialog med både personal och brukare, exempelvis skolelever. En förutsättning har också varit att den politiska ledningen tydligt sagt ifrån att man vill uppnå just dessa mål.
Från Vänsterpartiet vill vi därför att Luleå kommun sätter upp som ett första mål att minst 25 procent av den upphandlade maten ska vara ekologisk inom fem år. Vidare vill vi minska köttkonsumtionen inom kommunens serveringar motsvarande en köttfri dag per vecka.
Slutligen vill vi att menyerna inom kommunens serveringar årstidsanpassas i syfte att minska matens klimatpåverkan. Det tycker vi är rimliga och realistiska mål för en kommun som vill beteckna sig som ekokommun, vilket Luleå gör.