KIRUNAS praktiska gymnasium läggs ner eftersom det inte längre är tillräckligt lönsamt för riskkapitalbolaget som äger det. Det visar varför våra skolor inte ska styras av vinstintresset.
Nyligen fick eleverna på Praktiska gymnasiet i Kiruna beskedet att deras skola avvecklas till höstterminen 2013. Det är 43 elever som berörs och som mitt under sin utbildning tvingas byta skola.
Sammanlagt lägger företaget Praktiska Sverige AB ned åtta av sina gymnasier i höst och även andra skolkoncerner har beslutat om nedläggningar. Tusentals elever runt om i Sverige drabbas. Orsaken till att företag lägger ned sina skolor är att de inte anses tillräckligt lönsamma längre.
Friskoleföretaget Praktiska Sverige AB ägs av Vindora utbildning AB, vars huvudägare i sin tur är riskkapitalbolaget FSN Capital. Förutom gymnasier äger de bland annat företag som gör mobiltelefonprogram, en gallergrindstillverkare och en norsk klädkedja. Det är detta riskkapitalbolag som har makten över Praktiska gymnasiet och har elevernas öde i sin hand.
På riskkapitalbolagets hemsida kan man läsa: "Success is measured by the return to our investors" (Framgång mäts i avkastningen till våra investerare). Det är orimligt att makten över de svenska skolorna ligger hos aktörer med sådana mål.
Riskkapitalbolagen har i dag tagit över stora delar av den svenska skolan. När denna utveckling tog fart i början av 2000-talet fanns ett stort elevunderlag och företagen såg en möjlighet att tjäna stora summor. Friskoleföretagen kunde under flera år skära guld med täljkniv. I dag ser läget annorlunda ut och skolor läggs ned.
Kvar står kommunerna som har huvudansvar för skolan. De tvingas nu att lösa de problem som överetableringen gett upphov till. På kort tid ska nu de berörda kommunerna hitta nya utbildningsplatser till elever som står utan utbildningsplats.
Friskoleföretagen kan å sin sida utan större bekymmer lägga ned "olönsamma" skolor, säga upp lärare och lugnt invänta nästa stora elevkull som väntas påbörja gymnasiet inom ett par år.
Vänsterpartiet anser att fristående skolor utan annat syfte än det ekonomiska vinstintresset inte hör hemma i det svenska utbildningssystemet. Det borde vara en självklarhet att skolans mål ska vara att ge eleverna den bästa kunskapen - inte att generera vinst till privata investerare.
Varje elev ska kunna lita på sin skola.