Fria ord: Regeringen borde lära av Barack Obama

Norrbottens län2012-12-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DEN SVENSKA regeringen borde lära av Barack Obama. Att öka klyftorna och sänka utbildningsnivån i samhället ger långsiktigt svagare tillväxt och stora förluster för enskilda individer och samhället.

Obama kämpar i ständig uppförsbacke, ekonomin är i fritt fall och skattehöjningar för de rikaste är ett måste. Något som den amerikanska högern kämpar emot. Om Obama inte kan höja skatterna och en överenskommelse kan nås inom kort så riskerar den amerikanska ekonomin en totalkollaps vid årsskiftet.

Barack Obamas seger i det amerikanska presidentvalet var en seger för rättvisa, jämlikhet och vägen bort från fattigdom och utanförskap för miljoner människor i USA. Det är också en seger för rättvisa, jämlikhet, fred och försoning för hela världen.

Den ekonomiska ojämlikheten och klyftorna har aldrig varit större än nu i USA. Ojämlikheten har nått sin höjdpunkt. USA är de mest ojämlika landet i världen jämfört med något annat utvecklat land. Detta beror på bristande regeringsinsatser för att utjämna klyftorna, en politik som förts under lång tid.

Obama har - trots gedigna insatser med sjukvårdreformen, alla ska ha rätt till grundläggande sjukvård (tidigare kunde man bli ruinerad om man fick cancer) - haft en ständig uppförsbacke. Han har orubbligt arbetat med nyckelfrågorna för att göra USA till ett mera jämlikt samhälle. Han har satsat mycket på utbildningsfrågor med siktet inställt på att höja den allmänna utbildningsnivån i samhället för alla. Det kommer att förbättra folks möjligheter.

Obamas skatteförslag kommer att göra en insats för att utjämna klyftorna. De med de allra högsta inkomsterna har fått en högre skatt. Presidentens planer för jobb och investeringar kommer att leda det amerikanska folket på rätt väg. Särskilt den stora medelklassen kommer att dra nytta av det.

Romneys väg hade varit en skattepolitik som medfört en ökad ojämlikhet och ökad fattigdom för de mest resurssvaga. Den politiken skulle leda till ett mera kluvet samhälle, lägre utbildningsnivå., mera fattigdom - ett samhälle som äventyrar ekonomi, demokrati och rättvisa.

Det amerikanska politiska systemet och den amerikanska identiteten är väldigt skilt från det europeiska och i det svenska och vi förvånas över att den politiska högern i Amerika har så svårt att acceptera sjukvårdreformen. Är det inte bra att alla får sjukvård kan man undra? Är det inte bra att höja utbildningsnivån i landet?

Trots olikheterna i politiskt system och identitet så är steget till svensk politik inte så långt som man kan tro. Alliansregeringen har under sina sex år vid makten raserat mycket av den välfärdstat som varit ett "svenskt varumärke".

Man har urholkat arbetslöshetsförsäkringen och skapat en otrygghet på arbetsmarknaden. De arbetande har sämre arbetsvillkor och otrygga anställningar.

Sjukförsäkringen är ingen säker och trygg försäkring längre. Många människor som är drabbade av svåra sjukdomar och handikapp vittnar om sina problem med att få sin rätt att vara sjukskriven.

Jobbskatteavdragen har gett allra mest till de med de högsta inkomsterna. Det har ökat klyftan till de som tjänar minst och till pensionärerna.

Alliansregeringen har sänkt den allmänna utbildningsnivån genom att reformera gymnasieskolan och ta bort högskolebehörigheten för yrkesprogrammen, man har kraftfullt skurit ned statsbidragen till Komvux och minskat antalet platser. Regeringen har sänkt krogmomsen och bolagsskatten men vem tjänar på det?

Varför behöver Sverige sänka bolagsskatten under medelnivån för Europa? Inga nya arbetstillfällen har skapats av regeringen, då den faktiska arbetslösheten, ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten ökat i Sverige.

Alliansregeringen har gått åt motsatt håll när det gäller alla variabler för ett gott samhälle för alla, segregerande utbildningspolitik, sänkt allmän utbildningsnivå, försämrade sjuk- och arbetslöshetsförsäkring, högre arbetslöshet, ökat försörjningsstöd och ökade inkomstskillnader.

Utanförskapet och de ekonomiska klyftorna har ökat på alla områden. Alliansregeringens politik har lett till ett mera kluvet Sverige med större inkomstskillnader, ökad arbetslöshet och lägre utbildningsnivå. Ett kallare Sverige.

Regeringen har något att lära av Barack Obama. Att öka klyftorna i samhället och sänka utbildningsnivån ger långsiktigt svagare tillväxt. Ingen vinner på att några blir fattigare och mer otrygga.