EUROPAS genomgår den största finanskrisen i modern tid och som ett resultat av detta så ökar antalet fattiga i Europa i rasande takt. Europas andel fattiga uppgår i dag till 100 miljoner människor. De lever i absolut fattigdom. Av dessa 100 miljoner är 80 miljoner mycket lågutbildade, man har avslutat sin skolgång innan sex i grundskolan, och har stora brister i att kunna leva och fungera i ett modernt samhälle.
EU och finansmarknaden har skärp kraven för problemekonomierna i Grekland och Spanien, vilket fått svåra konsekvenser för de allra mest utsatta. Ekonomierna har helt stagnerat, arbetslösheten och fattigdomen har ökat.
Samtidigt gör bankerna och finansmarknaden stora vinster. Länder som har goda ekonomier med stort handelsöverskott till exempel Tyskland och Sverige, hjälper inte ekonomierna att få tillväxtfart genom att hålla investeringar på sparlåga. Den enes handelsöverskott är alltid någon annans handelsunderskott.
Handeln är global och ekonomierna är inflätade i varandra. Stödpaketen och lånen i all ära, men även ökade investeringar och vilja till att inte bara värna om sin del av den ekonomiska kakan, är en brist hos de starka ekonomierna i Europa.
Den svenska alliansregeringen för här hemma en synnerligen defensiv ekonomisk politik som ökar på vårt handelsöverskott och ekonomi i balans som det enda ekonomiska mål.
Vi behöver fortsättningsvis starka statsfinanser men även ökade investeringar i järnvägar och vägar och byggnation av bostäder och upprustning av befintliga bostäder, investering i ny teknik och nya innovationer för hållbar energiutveckling.
Vi behöver en investeringsvilja i Sverige det hjälper oss själva till högre sysselsättning och ökad ekonomisk tillväxt samtidigt som det hjälper Europas problemekonomier att växa indirekt.
Det goda med Europatanken är att skapa fred i Europa och värna om varandra och hjälpa den svagare. I Sverige går alliansregeringen åt motsatt håll. De rika har blivit rikare och de fattiga har blivit fattigare. De stora skattesänkningarna som genomförts har slagit mot de utsatta grupperna arbetslösa och sjuka.
Socialstyrelsens senaste rapport om det ekonomiska biståndet (socialbidrag) förstärker bilden som redan försäkringskassan och arbetsförmedlingen uppvisar. Jobbpolitikens ide om att försämra a-kassa och sjukförsäkring för att flera människor skall arbeta är fel och får mycket svåra konsekvenser för den enskilde individen.
Kostnaderna för det ekonomiska biståndet har ökat drastiskt i 2/3 av kommunerna under 2010 och 2011. Kommunerna uppger att det är till följd av de försämrade villkoren för sjukförsäkring och a-kassa. Vad är det för rättvisa och jämlikhet? Regeringen för även en alltför stram ekonomisk politik som ytterligare försämrar möjligheterna till arbete och tillväxt i vårt eget land men även i Europa.
Tilltron till välfärdssamhället och starka offentliga finanser har de länder som kommer att klara krisen bäst.
Det sociala Europa ska agera för människor såväl inom länderna liksom länder emellan. Att solidariteten ska öka och barnfattigdom och vuxenfattigdom skall utrotas.
En socialistisk politik som värnar om att alla människor skall få en möjlighet att leva ett värdigt liv där utbildning, jämlikhet och rättvisa är grundstenar. Att arbeta för ett hållbart Sverige och en hållbar värld där människor värnar om varandra, vår livsmiljö rättvisa och jämlikhet.