Fria ord: Onödig och farlig trängselskatt

Norrbottens län2011-08-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FÖR NÅGRA dagar sedan fattade regeringen ett beslut som öppnar upp för grövre integritetskränkningar än vi någonsin skådat.

Regeringen beslutade nämligen att andra myndigheter än Transportstyrelsen skulle få information från den gigantiska databas där all information från trängselskattkamerorna finns.

Man ser vilka bilar som kör genom en tull, när de gör det och i vilken riktning de kör. På bilderna kan man i vissa fall också se vilka som åker i bilen och vad de gör.

Att regeringen bryter sitt heliga löfte om att inte använda trängselkamerorna för att övervaka huvudstadsbefolkningen är inget mindre än en skandal som borde vara den sista spiken i kistan för denna idiotiska skatt.

När trängselskatten i Stockholm infördes var det många som var oroliga för vilka konsekvenser ett så plakatpolitisk beslut skulle få. Nu några år senare står det klart att trängselskatten misslyckats i alla sina syften. Trafikökningen som skulle stoppas har bara blivit förskjuten ett tag.

Nu ökar trafiken åter i ungefär samma takt som innan trängselskatten infördes. Infrastrukturen som skulle finansieras av intäkterna från trängselskatten har ingen sett röken av, pengarna flyter istället fritt i statskassan.

Stoppas inte denna idiotskatt innan det är för sent kommer framtidens bilister att minnas den som det första steget i utvecklingen som ledde till en övervakningsstat där alla våra rörelser fångas av kameror.

Svepskälen om minskad trängsel kommer man att ha glömt för länge sedan.