JAG VILL verkligen ifrågasätta Luleås politikers nu gällande beslut att ge rektorer möjlighet att låta en hel avdelnings ordinarie förskolepersonal ha internmöte under två dagar per år. Tankar finns visst dessutom att öka antalet.
Under dessa dagar dräneras alltså förskolan på barnens kända vuxenkontakter och vikarier sätts in. I den bästa av världar är det vikarier som varit där någon gång förut och som barnen känner igen, men det är förstås ingen garanti. Speciellt inte så som kommunen behandlar sina springvikarier och med tanke på den vikariebrist som nu råder.
Det jag främst vänder mig mot är att det ett par veckor innan dessa dagar infaller sätts upp anslag som, mellan raderna, uppmanar oss föräldrar att inte ha barnen på dagis då det kommer att vara "enbart" vikarier.
Och självklart försöker vi, då vi vill våra barns bästa och att de ska få känna trygghet, lösa det via mor-/farföräldrar eller själva vara hemma från jobben om det går. Men våra semesterdagar är inte obegränsade och ska räcka till höst-, jul-, sport-, påsk och sommarlov om man även har äldre barn.
Det fula är att man utnyttjar att vi ömmar för våra barn och då sparar kommunen pengar genom att kunna ta ut all personal på en och samma dag istället för i två omgångar. "Produktionen/verksamheten" fortlöper och man har kanske bara måsta sätta in en eller ett par vikarier per avdelning då många löst omsorgen privat enligt ovan beskrivet.
Vilken annan servicebransch (för det hoppas jag verkligen att man förstår att man är) kan släcka hela arbetsplatsen på det viset? Ingen - om man vill ha kunderna kvar.
När jag pratade om detta med den för mig aktuella rektorn anfördes arbetsmiljöskäl. Personalen vill inte ha möten kvällstid och vem vill det om man får välja? Men ibland är vi tvungna att bita ihop och göra det ändå. Speciellt i servicebranschen. Det är bara de som har monopolställning som kan unna sig lyxen att strunta i slutkundernas önskemål om man ser det ut ett företagsperspektiv.
Dock, tror jag, att det i detta fall är penningbesparingen som är den stora vinsten, på barnens bekostnad av trygghet och kontinuitet.
Slutsats: sluta upp med att spara pengar på detta halvdolda och fula vis. Vi föräldrar behöver vår arbetstid för att göra ett bra jobb, kunna betala skatt och bekosta bland annat förskoleverksamheten. Konsekvensen blir ju annars att vi småbarnsföräldrar får jobba kväll eller helg för att få ihop veckoarbetstiden - just det som rektorn inte ville för sin personal!