Svar på insändaren "Bakom alla reklamfilmer med lyckliga kossor" i Norrbottens-Kuriren lördag 19 maj:
Jag läste för några dagar sedan i en insändare i kuriren om hur en person ur djurens rätt som tydligen inte hade någon kunskap om mjölkbranschen och om hur kor lever och fungerar skrev om hur dåligt mjölk- kor har det, men det var inte sant - mjölkkorna har det bra och är bland de tama lantbruksdjuren som har det bäst.
Visserligen skiljs kalven från mamma kon oftast redan efter några timmar från att den är född, men jag som har jobbat mycket med kor har inte märkt att det påverkar vare sig mamman eller kalven särskilt mycket. Visst ropar kon efter kalven de första dagarna och kalven efter mamman, men de återhämtar sig båda väldigt snabbt, och efter några dagar är kon sig själv precis som om inget har hänt och kalven blir lika glad och lekfull även utan sin mamma.
Pulvermjölken som kalven sedan får efter att den skiljs från mamman är kalvnäring som är framtagen för att ge kalven mer näring än mjölk. Om kalven i stället skulle gå med kon hela sin uppväxt och dricka mjölk från henne skulle mjölken kosta minst 12 kronor litern eftersom kalven skulle dricka upp en massa mjölk som i stället skulle gått till mejeriet. Det skulle aldrig handeln gå med på.
Stallen som korna lever i är mycket välanpassade, i moderna stallar mjölkas korna i mjölkningsrobot när de vill bli mjölkade. De äter när de vill, och de sover när det vill, och då på mjuka liggbås med ett mjukt underlag som består av en mjuk gummimatta och strö som oftast består av kutterspån och inte på något hårt underlag som Djurens rätt påstår. Stallen är också utformade så att korna inte ska skada sig även om det ibland, men inte så ofta, händer att kor skadar sig i stallet. Om man lät korna sova på hårt underlag eller att de lätt skadade sig i stallet, skulle de lätt få liggsår och övriga skador och bli sjuka, vilket skulle öka veterinärkostnaderna och försämra kornas mjölk-avkastning. Det skulle försämra lönsamheten rejält.
Maten som kon sedan får är av bästa kvalitet den kan jämföras med en fyrstjärnig restaurang. Det måste den vara för att korna ska klara att mjölka så mycket som de gör.
Pausen mellan mjölkperioden och en ny kalv på två månader är fullt tillräcklig för kon för att hon ska må bra.
Mjölkproduktion är precis som vilket industriarbete som helst och kräver därmed ingen mera semester än ett vanligt arbete, tänk på att bonden oftast inte får någon semester alls och hans arbete är minst lika slitsamt som att vara mjölkko.
När sedan kvigorna semineras beror mer på vilket hull och kondition kvigorna är i och inte så mycket på åldern. Man seminerar inte en mager och sjuk eller för liten kviga, man seminerar bara kvigor när de är i kondition att klara av att vara gravid.
Så i verkligheten lever den tama mjölkkon precis så lyckligt och bra som reklamfilmerna visar och Djurens rätt bör skaffa sig mer kunskap om kor och hur de har det innan de kommer med påståenden om att korna har det dåligt.
Det är viktigt för oss människor att dricka mjölk. Det gör så att vi mår bra, får en bra hälsa och ett starkare skelett, dessutom finns det studier som visar att fet mjölk minskar risken för att man blir tjock, och sedan smakar mjölk bättre än sojamjölk och andra mjölkersättningsdrycker.