ENORMA mängder sik har under årtiondena fångats med håv, not, sköt och trål i Kalixälven och i skärgården utanför dess utlopp.
Nu vill vissa krafter plötsligt begränsa pimpelfisket på sik, ett fiske som i en jämförelse framstår som en droppe i havet jämfört med andra fångstmetoder.
Jag tycker att det märkligt att besvikelsen över den minskade siktillgången i älven kan ta sig sådana uttryck. Eller handlar det om någonting annat? Vad är det för skillnad om jag säljer en kasse sik som jag pimplat kontra notat eller håvat?
Under mycket lång tid har ett intensivt fiske med håv och not skett i vår älv speciellt i byarna Bondersbyn och Kamlunge. Detta har samtidigt varit lite av ett folknöje och ett utflyktsmål för Kalixborna och andra. Man har kunnat beskåda fisket och också kunnat köpa sik. Det handlar om en betydande inkomst som ingen ifrågasätter.
Numera är det ett annat tonläge bland byarna längs älven. Siktillgången har minskat drastiskt de senaste åren.
Pimpelfisket på sik är samtidigt mycket populärt, främst i Månsbyn där tillgängligheten är bäst. Den vårsik som man tar upp har ju redan lekt. Många pimplare kan sitta i timmar i snålblåsten på älven. Att missunna dem att i bästa fall få upp till tio sikar är som att sila mygg och svälja elefanter. Antalet fångade sikar per man och dag är ytterst begränsat.
Det kanske sticker i ögonen på somliga att se dessa dagliga långväga pimplare på älven. En viss inkomst ger det ju också till byakassan, där en del går tillbaka till älven i form av ved, service med mera.
Nu vill en del begränsa pimpelfisket och utse pimpelfiskarna till syndabockar. Med tanke på den enorma mängd sik som fångats uppströms under långa perioder uppmanar jag till besinning och lite eftertanke.
Kanske fångstmängden i framtiden reglerar sig självt med tanke på den negativa utvecklingen de senaste åren.
Jag efterlyser en mer vetenskaplig undersökning rörande den extremt minskade siktillgången till havs och i älven i stället för att som nu käbbla på varandra byar emellan, yrkes-, fritids- och sportfiskare emellan.