DET ÄR drygt ett år sedan vi lämnade in ett medborgarförslag om "Att kunna cykla broarna runt i Kalix kommun".
Det har varit alldeles tyst kring detta. För att leva upp till andemeningen i rubriken krävs också någon form av dialog. En gång- och cykelväg från Kalix samhälle upp till Åkroken i Småkvarn som möjliggör att kunna cykla broarna runt är en viktig angelägenhet och ett motionsmål för många kommunmedborgare och inte enbart för berörda byar längs älven.
Trafikverket prioriterar ensidigt utbyggnaden av E 4 till typen 2+1 väg med mitträcke och skyddsräcke även genom byar och samhällen. Vi delar inte Trafikverkets mening att objektet är trafiksäkerhetsfrämjande och miljövänligt. Det är istället ett projekt vars syfte i första hand går ut på att möjliggöra höjd fordonshastighet på bekostnad av bygdens struktur och boendemiljö.
Parallellvägar, gång- och cykelvägar är helt nödvändiga. Det krävs en prioriterad satsning för de oskyddade trafikanterna.
Det finns mycket goda förutsättningar med begränsade medel att förverkliga "Att kunna cykla broarna runt". Men då krävs också samordning av Trafikverket, Kalix kommun, berörda byar, föreningar och alla goda krafter.
I dag finns tyvärr inget intresse till en sådan samordning. Alla vill agera var för sig där man frångår ansvar och kan skylla på varandra. I regel hänvisar myndigheter och kommunen till det strikta regelverket när lokalbefolkningen har synpunkter och vill ha förändringar.
Vad finns det för hinder och vad är faran med dialog och samråd? Kan man åstadkomma något positivt med gemensamma krafter? Ska inte kommunen lyssna till och företräda medborgarna?
I fastställandet av arbetsplanen skriver Trafikverket om problematiken för de oskyddade trafikanterna längs denna sträcka. Cyklisterna är hänvisade att färdas längs E 4 på vägrenen (?) på enfältssträcka där det finns mitträcke och skyddsräcke.
Att till exempel bygga en gång- och cykelstig väster om Månsbyn mot Åkroken där höjdskillnaden är som störst, en sträcka på 625 meter, är fullt möjligt.
Vidare är en förlängning av gamla Riks 13 vid festplatsen Uddbacken till busshållplatsparkeringen vid Åkroken, där det finns rester av en väg, nödvändig för att möjliggöra att kunna cykla broarna runt.
Detta är utanför vägområdet och då ligger ansvaret hos Lantmäteriet menar Trafikverket. Vem ska begära förrättning och vem ska betala? Här vill Trafikverket inte ta något ansvar. Vad kan kommunen göra här? Frågorna är många.
Trafikverket har fått en inbjudan till dialog och samråd vad gäller dessa frågor. Men samma tystnad även här. Visst kan vi ha ett samrådsmöte trots att en överklagan är inlämnad till regeringen? Eller är också detta emot regelverket?
Vad gäller gång- och cykelvägar har vi föreslagit Trafikverket alternativa lösningar som att använda gamla före detta odlingsvägar, vilket skulle underlätta byggandet. En gång- och cykelväg behöver inte alltid gå längs älven eller parallellt med E 4.
Trafikverket prioriterar ombyggnaden av E 4 i dag, då måste man också ta en helhetslösning för alla trafikanter och inte enbart satsa på bilisternas säkerhet och höjd hastighet.
Vi är mycket tacksamma om vi kan få ett bredare stöd i denna viktiga fråga för att få en bättre trafiksituation för de oskyddade trafikanterna nu och i framtiden.
Ett medborgarförslag - men sen då?