"Till randen av det värsta" beskriver The Japan Times reaktorhaveriet vid Fukushima den 11 mars. Nu tar den hårt kritiserade premiärministern Naoto Kan bladet från munnen.
Kan, som tvingades avgå, berättar nu för tidningen att företaget som driver kärnkraftverket i Fukushima ville överge den skenande reaktorn.
Enligt tidningen stoppade premiärministern detta och därmed räddade han Japan från det värsta scenariot med en utrymning av Tokyos 30 miljoner invånare. I verkligheten skulle en så storskalig evakuering inte ha varit möjlig, enligt tidningen.
"Om personalen dragits tillbaka skulle ingen bott i Tokyo i dag", säger Kan. De radioaktiva utsläppen skulle blivit upp till flera tiotals gånger större än vid reaktorhaveriet i Tjernobyl.
"Det var ett ögonblick när jag inte var säker på om Japan skulle kunna fortsätta att fungera som stat", säger Naoto Kan också.
Om detta scenario får vi knappast läsa något om i de kärnkraftsfrälsta stora svenska medierna. De heroiska svenska utlandskorrespondenterna lär ha lämnat Japan.
Kärnkraftshökarna med folkpartiledaren Jan Björklund i spetsen som till varje pris vill bygga nya kärnkraftverk i Sverige borde om de törs besöka Fukushima och samtidigt be om ett möte med Kan.
Hans Blix (FP) har till och med påstått att reaktorhaveriet i Fukushima har visat hur ofarlig kärnkraften är då man klarade "incidenten" utan några större problem.
Den fulla långsiktiga cancereffekten av all den radioaktiva strålning som läckte ut och som fortfarande läcker ut från Fukushima får vi inte svar på förrän om några tiotal år.
Men tidningarna i Japan är fulla med tips om vad man kan äta för att få i sig så lite cesium som möjligt. Stora grönsaker och spannmål får man kasta. Även smittad mjölk får hällas ut trots att man höjt gränsvärdet för halten cesium. Importerade livsmedel är de mest efterfrågade och har därmed stigit kraftigt i pris.