SJUKSKÖTERSKOR, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor garanterar dig en god och säker vård dygnets alla timmar.
Vår kunskap behövs dag som natt, året om. Det spelar ingen roll om det är midsommarafton, julafton eller nyår. Vi behövs dygnet runt. Vårdförbundet vill skapa förutsättningar för att även vi som måste arbeta på obekväma tider ska få ett hållbart yrkesliv. Det garanterar också högre kvalitet och säkerhet för våra patienter.
I dag har vi dessvärre inte rätt förutsättningar. Läget i hälso- och sjukvården är pressat. Inför sommaren är situationen kritisk på många håll. Vårdförbundet och personalchefer vittnar om omfattande brist på både specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor. På många håll saknas även barnmorskor. Läget är något bättre när det gäller biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor, men i Norrbotten märks redan nu brist på dessa yrkesgrupper.
Arbetsgivare erbjuder bonus till dem som inte tar semester. Och det till yrkesgrupper där Arbetsmiljöverkets rapporter visar att det är vi av alla akademiker som redan är mest drabbade av arbetsrelaterad ohälsa. Personalchefer visar också att de som avstår från sin semester eller skjuter på den i högre utsträckning måste sjukskriva sig av utmattning framåt hösten. Precis som alla andra behöver vi vila och återhämtning.
Vi behöver långsiktiga hållbara villkor även för våra medlemmar som är chefer och ledare. De har ansvar för vår livsviktiga kunskap dygnet runt.
Ny forskning om hur arbetstider och nattarbete påverkar hälsan visar att exempelvis ständig natt är ohälsosammare än blandad dag och natt eftersom det är omställningen som är ohälsosam. Ju färre nätter i sträck desto bättre. Hälsoundersökningar borde erbjudas alla med nattarbete.
I dag ser villkoren för arbete på obekväm arbetstid olika ut för medlemmar i olika delar av landet. Vissa har bra lokala överenskommelser, men på flera håll saknas bra avtal och många får dålig kompensation för obekväm arbetstid. Behovet av vila och återhämtning är självklart lika stort oavsett om man bor i Norrbotten eller i Skåne. Därför vill vi ha en central bestämmelse med Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Vårdförbundets undersökningar visar att många medlemmar väljer att gå ner i arbetstid för att få mer tid över för familj och vänner. Med en mer flexibel ob-ersättning, som även kan tas ut i form av tid, kan fler fortsätta att jobba heltid men ändå ha möjlighet att kombinera yrkesliv och privatliv på önskat sätt.
Våra yrken har högst förtroende hos människor i Sverige. Vi vill att det ska fortsätta att vara så. Vi vet att det blir stor brist på våra professioner i framtiden. Med bra avtal blir det lättare att rekrytera ungdomar till våra fantastiska jobb.